Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2009. 10:05:29
Ahmadinedžad

"Nema pregovora o iranskom pravu na nuklearnu energiju"

Izjavio je to danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, kako ga prenosi studentska novinska agencija ISNA

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
"Iransko pravo ne nuklearnu energiju nije nešto o čemu se može pregovarati. Naše nuklearne aktivnosti i suradnja poštuju pravila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Iran je spreman za konstruktivnu i iskrenu suradnju sa Zapadom na polju nuklearne energije", rekao je Ahmadinedžad, upozorivši da konfrontacija s Iranom zemlju samo čini jačom i razvijenijom.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da Iranu istječe vrijeme za postizanje nuklearnog sporazuma.

Sjedinjene Države dale su Iranu vremena da odluči hoće li prihvatiti dogovor pod okriljem UN-a koji je trebao ukloniti sumnje da program služi proizvodnji nuklearnog oružja.

Obama je u nedjelju, u izjavi nakon sastanka s Medvedevim na marginama azijsko-pacifičkog summita u Singapuru, rekao da mu ponestaje strpljenja. "Nažalost, barem zasad, čini se da Iran nije odgovorio pozitivno na ono što svi smatraju kreativnim i konstruktivnim pristupom". "Vrijeme nam istječe", dodao je.

Nacrt sporazuma ponuđenog Iranu poziva Iran da 75 posto svog nisko obogaćenog uranija pošalje u Rusiju i Francusku koje će ga obogatiti do razine potrebe za korištenje u iranskom reaktoru za medicinska istraživanja. Teheran još nije odgovorio na ponudu. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 10:05:29
http://metro-portal.hr/nema-pregovora-o-iranskom-pravu-na-nuklearnu-energiju/26525/