« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
POTRESI

Nema mira za stanovnike Christchrucha

"Gotovo nas sigurno čeka još jedan od 5,0 stupnjeva, a pretpostavljamo i mnogo njih od 4,0 i 3,0 stupnja" poručili su seizmolozi stanovništvu

Fotografija vijesti
Više o

Novi Zeland

,

potresi

,

Christchurch

,

Novi Zeland potres

Tlo u novozelandskom gradu Christchurchu neće se smiriti još desetljećima, predviđanja su znanstvenika koja su potvrdu dobila i u dva potresa koja su jutros pogodila ovaj grad, piše Hina.

Dva najnovija podrhtavanja tla, a jedno je bilo magnitude 5,0 osjetila su se u Christchurchu samo koji sat pošto su znanstvenici sazvali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o velikom broju potresa zadnjih nekoliko tjedana.

Christchurch, najveći grad novozelandskoga Južnog otoka i drugi u zemlji, još se oporavlja od potresa od 6,3 stupnja koji ga je pogodio u veljači 2011. i ubio 182 ljudi. Šteta od toga potresa procijenjena je na dvadeset milijarda novozelandskih dolara, odnosno 92 milijarde kuna.

Tri snažna potresa osjetila su se i 23. prosinca, a najsnažniji među njima bio je magnitude 6,0. Nakon njih osjetio se cijeli niz slabijih potresa, većinom sjeveroistočno od grada, na maloj dubini.

"Gotovo nas sigurno čeka još jedan od 5,0 stupnjeva, a pretpostavljamo i mnogo njih od 4,0 i 3,0 stupnja", rekao je Kelvin Berryman iz novozelandskoga geološkog instituta GNS.

Mnogi stanovnici Christchurcha otišli su iz grada.

06.01.2012. 09:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh