« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
MIANMAR

Prvo demokratizacija, pa tek onda ukidanje sankcija Mianmaru

Zapadne zemlje s oprezom razmišljaju o obnovi veza s civilnim vlastima koje su u ožujku zamijenile vojnu huntu

Fotografija vijesti
Više o

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar

,

William Hague

Želi li ukidanje sankcija, mianmarski vojni režim mora pristati na čitav niz mjera kojima će se demokratizirati ta zemlja, složni su britanski ministar vanjskih poslova William Hague i mianmarska aktivistica Aung Suu Kyi, piše Hina.

Zapadne zemlje s oprezom razmišljaju o obnovi veza s civilnim vlastima koje su u ožujku zamijenile vojnu huntu, a Hague koji je u nekadašnju Burmu stigao u dvodnevni posjet, postavio je četiri uvjeta za ublažavanje sankcija.

Uvjeti su oslobađanje stotina političkih zatvorenika, prestanak kršenja ljudskih prava, rješavanje etničkih sukoba i održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Suu Kyi, koja je do 2010. godinama bila u kućnom pritvoru, stajala je na konferenciji za novinare uz Haguea i na pitanje kakve bi ona uvjete postavila za ukidanje sankcija, rekla je: "Svi politički zatvorenici moraju biti pušteni, treba uznastojati da završe etnički sukobi u našoj zemlji. A naravno, želimo i slobodne i poštene izbore".

Hague je prvi britanski ministar vanjskih poslova koji je u nekadašnju koloniju došao od 1955. Vojska je vlast u nekadašnjoj Burmi preuzela 1962. i vladala je do 2010. Te je godine u ožujku uz vojni blagoslov uvedena civilna vlast koja se oprezno bavi političkim i gospodarskim reformama.

06.01.2012. 10:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh