« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Nema izmjene sankcija protiv Zimbabvea do listopada

Za sada analiza sporazuma i praćenje situacije

Javier Solana
Javier Solana (AFP)
Više o

Zimbabve

,

Robert Mugabe

,

Javier Solana

,

Morgan Tsvangirai

,

sankcije

Europska unija je oprezna prema sporazumu vlade koji se u ponedjeljak treba potpisati u Zimbabveu i neće prije idućeg mjeseca izmijeniti svoje sankcije protiv režima predsjednika Roberta Mugabea, rekao je u ponedjeljak glavni diplomat EU-a Javier Solana.

"Sankcije se danas neće mijenjati, odluka će se najvjerojatnije donijeti u listopadu", izjavio je Solana po dolasku na sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

Zemlje EU-a "trebaju potanko analizirati sporazum, još nismo sigurni u njegov ishod", istaknuo je Solana.

"Moramo poslati dvije poruke: prvo da smo zadovoljni tim sporazumom za koji se nadamo da će se primjenjivati i drugo, zajedno sa stanovnicima Zimbabvea zauzimat ćemo se za razvoj i pomoć zemlji bude li se dogovor primjenjivao", kazao je.

"Zasad ćemo pozorno pratiti stanje i ponovno ga proučiti u listopadu" na idućem susretu šefova diplomacije sazvanom za 13. listopada u Luxembourgu.

Predsjednik Mugabe i vođa oporbe Morgan Tsvangirai u ponedjeljak će u Harareu potpisati sporazum o vladi nacionalnog jedinstva kojim će se na papiru završiti šestomjesečni žestoki dvoboj između dvojice čelnika.

No kako će podijeliti vlast znat će se tek nakon potpisivanja sporazuma. O mjestu koje će se dodijeliti Tsvangiraiju ovisit će međunarodna pomoć koja se nestrpljivo očekuje kako bi se zemlja pokrenula iz gospodarskog mrtvila. (HINA)

15.09.2008. 16:22:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh