« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
POČAST VELIKANU

Neka živi duh Nelsona Mandele

Šefovi država i vlada više od 70 zemalja okupili su se na stadionu u Johanesburgu kako bi odali posljednju počast borcu protiv aparthejda Nelsonu Mandeli

Obama i Raul Castro na tribinama
Obama i Raul Castro na tribinama (Screenshot YouTube)
Više o

Barack Obama

,

Raul Castro

,

Nelson Mandela

,

komemoracija

Uz šefove država i vlada okupilo se još na desetke tisuća građana Južnoafričke Republike koji se žele oprostiti od svog bivšeg predsjednika Nelsona Mandele. "Dugo nam još poživio duh Nelsona Mandele", povikao je u svom govoru političar Afričkog nacionalnog kongresa ANC-a Cyril Ramaphosa i dodao: "On je bio naš učitelj, naš otac, naš mentor! On je izgradio našu naciju!"

Moć praštanja

Američki predsjednik Barack Obama usporedio je Nelsona Mandelu s onim što je u Indiji napravio Mahatma Gandhi ali i s velikim američkim predsjednikom Abrahamom Lincolnom, kao i s borcem za ljudska prava Martinom Lutherom Kingom. Mandelin učinak za slobodu i demokraciju je u istoj ravnini s onim što su uradili ovi veliki povijesni likovi, rekao je Obama. Na komemoraciji Mandeli pojavili su se pored Obame i njemački predsjednik Joachim Gauck, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, francuski predsjednik Francois Hollande, britanski princ Charles, glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon, ali i kubanski predsjednik Raul Castro.

Ban Ki Moon je u svom govoru na stadionu u Johannesburgu istakao Mandelinu sposobnost i vještinu pomirenja. Mandela je pokazao koliko je velika moć praštanja na taj način što je povezao i spojio ljude koji su bili odvojeni, rekao je Ban i dodao: "Pogledajte tko se sve okupio na ovom stadionu da se oprosti od Nelsona Mandele. Mi vidimo političare koji zastupaju sasvim različita stajališta, ali i ljude iz svih slojeva društva." Ban je to rekao ukazujući na taj način da su se na komemoraciji pojavili i jedni uz druge stoje državnici SAD-a i Kube, Velike Britanije i Zimbabvea.

Ceremonija je počela interreligioznom molitvom, na kojoj su se okupili vjerski poglavari kršćana, muslimana i hindua. Do početka komemoracije došlo je sa zakašnjenjem jer je velika kiša uzrokovala kaos i zastoje u cestovnom prometu i prekide u željezničkom prometu. Upravo je na tom stadionu u Johanesburgu Mandela 2010. godine, otvarajući Svjetsko prvenstvo u nogometu, imao svoj posljednji veliki nastup.

U cijeloj Južnoafričkoj Republici podignuta su platna za tzv. "public viewing", kako bi se na svim javnim mjestima mogla pratiti komemoracija, koju su uživo prenosili TV i Radio. Na tisuće vojnika je pored policajaca osiguravalo stadion i njegovu okolicu u Johannesburgu. Nakon komemoracije Mandela će u lijesu biti izložen u Pretoriji, tamo gdje je 1994. položio prisegu za predsjednika. U nedjelju će biti pokopan u svom rodnom mjestu Qunu.

Piše: Eleonore Uhlich/Jasmina Rose/DW
10.12.2013. 17:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh