« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ČESTITKE

Time proglasio papu Franju osobom godine

Nazvavši ga "narodnim Papom", američki časopis Time u svom je tradicionalnom izboru proglasio papu Franju osobom godine 2013.

Papa Franjo pobijedio ispred Snowdena
Papa Franjo pobijedio ispred Snowdena (Arhiva)
Više o

osoba godine

,

papa Franjo

,

Time magazine

Ono što ovog Papu čini toliko važnim jest brzina kojom je osvojio srca milijuna koji su digli ruke od Crkve, obrazložio je Time. Titulu osobe godine, koja ima velik odjek u svijetu, dodjeljuje uredništvo Timea neovisno o anketama popularnosti. Bira se osoba koja je imala najviše utjecaja na događaje u svijetu, dobre ili loše, u tekućoj godini. Ove se godine poklopilo da su i čitatelji Timea također izabrali Franju za osobu godine.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi kazao je u priopćenju da 'Svetog Oca ne zanimaju nagrade i slava. Ali ako izbor za osobu godine pomogne u širenju Evanđelja, poruke Božje ljubavi za svakoga, sigurno će biti sretan'.

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za papu u ožujku nakon iznenadnog odreknuća Benedikta XVI. Kao skroman, ponizan poglavar, koji poziva Crkvu da manje vodi računa o svojoj hijerarhiji, a više o potrebitima, koji propituje ckrvene interpretacije homoseksualizma i kapitalizma, u rekordnom je roku promijenio javnu sliku papinstva.

Drugo mjesto na Timeovom popisu zauzeo je bivši ugovorni zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden koji je razotkrio američki sustav nadzora protoka informacija, a treća je aktivistica za prava homoseksualaca Edith Windsor koja je na američkom Vrhovnom sudu srušila savezni Zakon o zaštiti braka. Osoba godine 2012. po izboru Timea bio je Barack Obama.

11.12.2013. 16:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh