« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POSTANITE SVJESNI

Neka vaše radno mjesto pozeleni!

Ekologija nije nešto čime se moraju baviti samo aktivisti i političari - vi i vaše kolege malim promjenama možete itekako utjecati na zdraviji okoliš i ljepše radno okruženje

(Romina N McGuinness/MWN)
Više o

ekologija

,

posao

,

radno mjesto

,

okoliš

,

ured

,

zeleni ured

Ne znate kako da vaš ured postane čišće i ekološki prihvatljivije mjesto? Ne brinite, morate samo razbistriti svoju glavu i savjest, a Metro vam pomaže s najboljim savjetima za najzeleniji ured.

Elektronika

Tehnologija postoji s razlogom, pa je koristite što je više moguće - digitalizirajte sve što možete. Bolje je da emailovi, kalendari i dokumenti budu sačuvani u računalu nego na papiru. Sačuvajte sve podatke da dodatnom hard disku, jer koliko god mi voljeli tehnologiju, računala krahiraju kad ih preopteretimo informacijama.

Papir

Printajte samo ako baš morate - većinom možete čitati i unositi promjene direktno na računalu, bez printanja. Ako već printate, činite to s obje strane papira, a kad obnavljate zalihe papira, izaberite onaj reciklirani.

Osvjetljenje

Kad odlazite iz ureda ugasite sva svjetla, posebno ona na stolu koja su manja i lako se na njih zaboravi, ali ipak su dosta jaka. Osim toga, prijeđite na žarulje s LED diodama koje su učinkovitije i štedljivije od onih tradicionalnih.

Namještaj

Neka uredski namještaj - stolovi, stolice, ormari - bude izrađen od održivog drveta, recikliranog metala i netoksičnog otpada.

Prijevoz

Putovanje do posla javnim prijevozom može biti vrlo stresno. Osim što je u autobusima i tramvajima velika gužva, oni pridonose zagađenju jer ispuštaju štetne plinove. Ako vam posao nije predaleko i vrijeme vam to dopušta, odlučite se za bicikl ili hodanje. Zdravije je i jeftinije, a time i najmanje utječete na okoliš.

Odjeća

U second hand trgovinama može se pronaći pravo blago i mnogo kvalitetne odjeće za posao. Ljudi odbacuju potpuno sačuvanu dizajnersku i svu drugu odjeću, većinom zato što nađu novi posao ili promjene težinu.

Grijanje i klima

Činjenica je da su ljeta vruća, a zime hladne. Pazite na to da se prikladno odjenete kako grijanje ili klimu ne biste morali uključiti na najjače čim uđete u ured. Ponesite dodatnu vestu ili čarape kako biste se zagrijali zimi, a ako je ljeti prevruće kupite sprej na vodu ili mini ventilator.

Kante za recikliranje

Na poslu imajte kantu za recikliranje u koju svatko može baciti papir, karton i plastični otpad. Postavite je na neko vidljivo mjesto koje je lako dostupno tako da se ne može izbjeći.

Gasite računala

Ako računalo ostavljate upaljeno cijelu noć, na kraju će mu izgorjeti baterijsko svjetlo, a uopće nije ni potrebno da ga ostavljate upaljeno.

Uredski pribor

Sve iskoristite do kraja - olovke, telefone, računala... Ne zamjenjujte ih odmah boljim modelom.

Hrana i piće

Što manje uzimajte kavu za van jer svaka papirnata čaša utječe na okoliš. Sa sobom donesite ručak kako biste izbjegli kupovanje hrane koja se masovno proizvodi (na primjer, onu u fast food restoranima).

Kuhinja

Običan čajnik zamijenite onim električnim koji troši manje energije. Dobro je uložiti i u pročišćivač vode - tako ćete moći piti vodu iz slavine i nećete morati kupovati onu u boci.

Biljke i cvijeće

Veći broj cvijeća i bilja povećat će kvalitetu zraka kojeg udišete, a i uljepšat će prostor u kojem radite. Najbolji izbor su orhideje, narcisi i tulipani.

Rad od kuće

Ovo nije rješenje koje je često izvedivo, ali ako vam posao i karijera to dopuštaju, rad izvan ureda najbolja je stvar.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
10.02.2010. 19:54:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh