« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
TADIĆEV POSJET

Neka ovo bude nova stranica zajedničke povijesti

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić založili su se da dvije zemlje učine sve kako bi se otkrila sudbina nestalih

Boris Tadić
Boris Tadić (Cropix)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Hrvatska

,

Ivo Josipović

,

službeni posjet

U tekstu pod naslovom "Sudbina nestalih najteže otvoreno pitanje" dnevnik "Politika" prenosi kako su dvojica predsjednika istaknula da će Hrvatska i Srbija učiniti sve na rješavanju sudbine nestalih, ocjenivši da je riječ o civilizacijskom i humanom pitanju. Dodaje se kako je Josipović istaknuo da uz to pitanje treba dovršiti i pitanje sukcesije i ubrzati pitanje rješavanja granica.

"Večernje novosti" prenose kako je srbijanski predsjednik, nakon razgovora s Josipovićem i predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor, kazao da su odnosi između Srbije i Hrvatske najvažniji ključ za smirivanje napetosti u cijeloj regiji. Isti dnevnik dodaje kako su dvojica predsjednika od neformalnog susreta krajem ožujka u Opatiji, preko Josipovićeva posjeta Beogradu tijekom ljeta, do posjeta Vukovaru i Paulinu Dvoru, odredila novi, pozitivan smjer odnosa dviju zemalja, koji je zaokružen Tadićevim dvodnevnim posjetom Zagrebu.

Dnevnik "Press" prenosi kako je predsjednik Tadić razgovarao s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor te da je u Zlatnu knjigu u sjedištu hrvatske vlade na Banskim dvorima upisao: "Neka ovo bude nova stranica zajedničke povijesti".

Srbijanski predsjednik je, govoreći o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi dviju zemalja, rekao da je to pitanje u nadležnosti vlada, a ne predsjednika dviju država, ali da Srbija smatra da bi ga najbolje bilo riješiti izvansudskim putem, navodi se. Tadić je kazao kako to ne znači da bi u tom slučaju odgovorni bili amnestirani, već da bi na adekvatan način bili dovedeni do kažnjavanja i osude, te naglasio da Srbija ne inzistira na povlačenju tužbi, ali se zalaže za bilateralno rješavanje problema, piše "Press".

"Blic" navodi kako je nakon 15 godina postignut dogovor o rješavanju pitanja izbjeglih iz Hrvatske, te da su Tadić i Josipović usuglasili načelo da se svi Srbi koji se žele vratiti mogu uključiti u proces stambenog zbrinjavanja, dok će se onima koji ne žele, stambeno pitanje riješavati pomoću donacija. Najveći dio novca, kako doznaje taj list, očekuje se od donatorske konferencije koja bi trebala biti održana u Beogradu u prvoj polovici 2011. i na kojoj bi trebali sudjelovati i EU i SAD, a dio posla obavit će i vlade Hrvatske i Srbije. (hina/metro-portal)

25.11.2010. 11:30:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh