« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POSLJEDICA DEHIDRACIJE

Nedovoljno tekućine skuplja sivu moždanu tvar

Ako ne pijete dovoljno vode siva tvar u mozgu mogla bi se skupiti, što otežava proces razmišljanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

voda

,

mozak

,

dehidracija

,

tekućina

,

tropsko voće

Istraživači su pokazali da dehidracija ne pogađa samo veličinu mozga već i način na koji funkcionira. Vjeruju da samo 90 minuta jakog znojenja može skupiti mozak kao godinu dana starenja.

Bez vode, siva tvar je prisiljena raditi dvostruko više kako bi se obradila ista količina informacija. Nedostatak tekućine mogao bi se odraziti na učinak na poslu ili u školi. No nema potrebe za panikom, jer nakon čaše ili dvije vode, mozak se brzo vraća u normalu.

Tim znanstvenika iz Britanije skenirao je mozak tinejdžera koji su biciklirali oko sati i pol. Neki su pedalirali u tri sloja odjeće, dok su drugi bili lakše obućeni. Prvi su izgubili oko 0,9 litara znoja, a njihova siva tvar se skupila.

Istraživači Matthew Kempton i Ulrich Ettinger objašnjavaju: ˝Zapazili smo opće skupljanje moždanog tkiva. Šupljine ispunjene tekućinom u sredini mozga raširile su se, što je rezultiralo skupljanjem. Ljudi koji najviše izgube na težini, imaju najveće skupljanje mozga.˝

U prosjeku, količina skupljanja bila je jednaka 14 mjeseci starenja ili propadanja povezanog s dva mjeseca Alzheimerove bolesti. Tinejdžeri koji su se pojačano znojili tijekom testiranja, imali su solidne rezultate prilikom rješavanja različitih logičkih problema, jedino što im je trebalo više vremena.

20.05.2010. 11:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh