« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SILVIO BERLUSCONI:

Neću dati ostavku čak i ako me osude

Ostajanje na poziciji i nakon eventualne presude talijanski premijer vidi kao svoju "obranu demokracije i pravne države"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

korupcija

,

Silvio Berlusconi

,

Italija

Suđenje talijanskom premijeru Silviju Berluconiju optuženom za podmićivanje njegova bivšeg britanskog odvjetnika kako bi ovaj svjedočio u njegovu korist, nastavit će se 27. studenoga u Milanu, doznaje se u subotu od pravosudnih izvora.

Talijanski premijer optužen je zajedno sa svojim bivšim odvjetnikom Davidom Millsom. Tereti ga se da mu je isplatio 600.000 dolara kako bi lažno svjedočio o "offshore" ulaganjima njegova financijskog carstva Fininvesta, koncem 1990-ih.

Mills je 2008. osuđen na četiri i pol godine zatvora u tom predmetu, a tu je kaznu ovog tjedna potvrdio drugostupanjski sud u Milanu. Berlusconijev slučaj je izdvojen i suđenje mu je prekinuto prije godinu dana, kada je donesen zakon koji mu jamči kazneni imunitet dok obnaša vlast.

No taj zakon o imunitetu, nazvan Alfano po ministru pravosuđa koji ga je izradio, odbacio je Ustavni sud 7. listopada, što je omogućilo nastavak suđenja.

U intervjuima s novinarom Brunom Vespom koji će se uskoro objaviti, a neki su njihovi dijelovi objavljeni u subotu, šef talijanske vlade već upozorava da "neće dati ostavku" čak i ako mu sud izrekne kaznu.

"Još vjerujem da postoje ozbiljni suci koji donose ozbiljne presude, utemeljene na činjenicama. Ako se u tim suđenjima bude morala izreći kazna, bit ćemo sučeljeni s takvim izokretanjem istine da ću tim više osjećati obvezu oduprijeti se i ostati na dužnosti kako bih stao u obranu demokracije i pravne države", rekao je "Il Cavaliere" u razgovoru. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 17:43:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh