« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
SINDIKATI

Nećemo dozvoliti smanjivanje radničkih prava

Ukoliko ZOR krene "krivo" sindikati najvljuju prosvjed na Markovu trgu

Ovaj put mogao bi pasti i
Ovaj put mogao bi pasti i "zabranjeni trg" (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

EU

,

SSSH

,

sindikat

,

prosvjed

,

Ana Knežević

,

ZOR

,

radnička prava

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) neće dozvoliti da se pod krinkom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim smanjuje dosegnuta razina radničkih prava već će, ako Vlada ne prihvati sindikalne zahtjeve u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR), organizirati prosvjede na Markovu trgu, najavila je danas predsjednica SSSH Ana Knežević.

Čelnica najveće hrvatske sindikalne središnjice ocijenila je na konferenciji za novinare da Vlada pokušava smanjiti postojeća radnička prava, iako je u direktivama EU određeno da se pri usklađivanju nacionalnog zakonodavstva ne smije smanjiti razina postojećih prava.

U Vladinu prijedlogu izmjena ZOR-a nastoji se omogućiti poslodavcu da samovoljno organizira radno vrijeme putem nekontrolirane preraspodjele i predlaže se rad dulji od 48 sati tjedno uz pisani pristanak radnika, kazala je Knežević upozorivši da je u EU dozvoljeno najviše osam sati prekovremenog rada tjedno, a više mora odobriti inspektorat.

Slabljenjem mehanizma zaštite od otkaza Vlada želi smanjiti ulogu i financijsku moć sindikata, kao i ulogu sindikalnog povjerenika.

U očitovanju na prijedlog ZOR-a SSSH je predložio da se utvrdi definicija radnog vremena i pisani nalog za prekovremeni rad, te ograniči broj sati prekovremenog rada.

Sindikat traži da se utvrdi maksimalan broj radnih sati na tjedan u preraspodjeli, da zdravstvene preglede radnika plaća poslodavac, da se utvrdi pravo premještaja na dnevne poslove i da se smjenskim radnicima omogući odmor od 36 sati.

SSSH također predlaže primjenu najpovoljnijeg prava za radnike, obvezu registracije ugovora o radu, uređenje obračuna plaće, povećanje zajamčene otpremnine i jačanje sustava odlučivanja radnika i sindikata.

Knežević je također poduprla radnike crikveničkog "Jadrana" u nastojanjima da pronađu rješenje za to poduzeće i očuvaju radna mjesta.

SSSH je danas počeo s tribinama za svoje povjerenike na kojima će se raspravljati o predloženim izmjenama ZOR-a i mogućim sindikalnim akcijama. Prva će tribina biti u Rijeci, a sljedećih dana u Osijeku, Splitu i Zagrebu. (HINA)

16.09.2008. 14:38:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh