« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
DARKO MILINOVIĆ:

Neće biti uvođenja radne obveze ako zdravstvo krene u štrajk

Zadaća je Vlade da poboljša status liječnika i medicinskih sestara čim izađemo iz krize.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

štrajk

,

zdravstvo

,

Darko Milinović

,

liječnici

,

medicinske sestre

,

Ivica Babić

,

štrajk javnih službi

,

referendum o štrajku

,

radna obveza

,

zdravstveni radnici

,

Hrvatski liječnički sindikat

,

HLS

,

štrajk u zdravstvu

,

Hrvatski sindikat medicinskih sestara

Dođe li do štrajka u zdravstvu, to je legitimno pravo zdravstvenih djelatnika, a uvođenja radne obveze neće biti, izjavio je danas ministar zdravstva Darko Milinović osvrćući se na podatak da se na referendum o štrajku, koji je organizirao Hrvatski liječnički sindikat (HLS), odazvalo manje od polovice liječnika.

"Liječnici su shvatili da je kriza i recesija i da traje borba za svako radno mjesto", ocijenio je Milinović na otvaranju međunarodnog sajma "Medicina i tehnika" na Zagrebačkom velesajmu.

Liječnik koji obavlja transplataciju jetre ima plaću 9.000 kuna što je malo za sav njegov trud i školovanje, no zadaća je Vlade da poboljša status liječnika i medicinskih sestara čim izađemo iz krize, dodao je Milinović.

Sindikati javnih službi organiziraju štrajk 12. svibnja, prosvjedujući što im je Vlada jednostrano zakonom snizila osnovicu za plaće na prošlogodišnju razinu, odnosno smanjila za šest posto. Traže da im se taj iznos vrati kada zemlja izađe iz krize te da im se sporazumom zajamči da će im plaće pratiti kretanje plaća u gospodarstvu.

Za štrajk su se na referendumu izjasnile medicinske sestre koje u najvećem broju okuplja Hrvatski sindikat medicinskih sestara.

Predsjednik HLS dr. Ivica Babić izjavio je kako još nije donesena konačna odluka o tome hoće li liječnici u štrajk ili ne budući da s terena još nisu pristigli svi referendumski rezultati, dok se u nekim ustanovama provjerava zašto referendum nije organiziran.

Ipak, bez obzira na krajnju odluku o štrajku, liječnici će sudjelovati u svim aktivnostima koje organiziraju sindikati javnih službi - sudjelovat će u zajedničkom prosvjedu i biti uz one koji štrajkaju, poručio je predsjednik HLS. (hina/metro-portal)

06.05.2009. 14:14:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh