« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OBLACI SU SVE NIŽE

Nebo nam pada na glavu

Snimke NASA-inog satelita pokazuju da su oblaci sve niže i bliže tlu, a to bi moglo ublažiti posljedice globalnog zagrijavanja

Fotografija vijesti
Više o

globalno zagrijavanje

,

NASA

,

klimatske promjene

,

oblaci

,

nebo

Zahvaljujući snimkama satelita Terra NASA-ini znanstvenici otkrili su da se oblaci formiraju sve bliže tlu, odnosno, smanjuje im se visina, a to bi moglo imati važan učinak na globalnu promjenu vremena, piše Live Science.

Oblaci koji se formiraju niže u atmosferi pomogli bi da se Zemlja efikasnije hladi što bi u konačnici moglo neutralizirati neke aspekte globalnog zagrijavanja uzrokovanog stakleničkim plinovima.

"Ne znamo točno zašto su oblaci sve niže, no to mora imati veze s promjenom obrazaca cirkulacije koja dovodi do formiranja oblaka na visokoj nadmorskoj visini", smatra Roger Davies sa novozelandskog Sveučilišta Auckland.

Oblaci igraju ogromnu ulogu u klimatskim promjenama, a kako su prolazni tako ih je vrlo teško pratiti. No, zahvaljujući satelitu Terra, koji iz orbite snima oblake od ožujka 2000. godine, znanstvenici su uočili da se visina oblaka u proteklom desetljeću smanjila za 1 posto, odnosno za 40 metara.

Rezultati analize snimki oblaka objavljeni su u časopisu Geophysical Research Letters.   

25.02.2012. 18:46:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh