« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZA VAS I DRUGE

Ne znate koliko je volontiranje dobro za vas i vaš posao?

Čak i zahtjevan volonterski posao ima pozitivan psihološki učinak i doprinosi boljem osjećaju na vašem svakodnevnom radnom mjestu

(Shutterstock)
Više o

posao

,

radno mjesto

,

volontiranje

,

volonter

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Occupational and Organisational Psychology pokazalo je da volontiranje ima niz pozitivnih psiholoških strana, kao i da volonterski posao čak može poboljšati doživljaj posla sljedećeg dana.

Znanstvenici s njemačkog Sveučilišta Konstanz proučavali su psihološke učinke volontiranja na uzorku od 105 ljudi koji su u prosjeku radili pet dana u tjednu, a volontirali su prosječno 6.7 sati na tjedan.

Sudionici su ispunili dva upitnika svakog dana u razdoblju od dva tjedna - jedan upitnik nakon posla, a drugi prije spavanja. Navodili su kako se osjećaju, jesu li na poslu zadovoljni ili trebaju odmak od posla te što su sve naučili.

Ispitivanje je pokazalo pozitivan psihološki učinak volontiranja na svakodnevni posao. Osim toga, ispitanici su pokazali da volonterske aktivnosti dan prije pozitivno utječu na posao tijekom sljedećeg dana.

Voditeljica studije, dr. Eva J. Mojza kaže da pozitivan učinak volontiranja otkriven u istraživanju podupire teoriju da čak i zahtjevno ili stresno iskustvo u volontiranju može imati pozitivan psihološki učinak i doprinijeti boljem osjećaju na radnome mjestu.  

15.02.2010. 13:57:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh