« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BOŽIDAR KALMETA:

Ne znam tko će naslijediti Polančeca, ali ja neću

POGLEDAJTE VIDEO - Ministar je odbacio optužbe prema kojima on vlada resornim tvrtkama uz izjavu da ipak "nije toliko pametan"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vlada

,

Božidar Kalmeta

,

HAC

,

Ministarstvo mora prometa i infrastrukture

,

potpredsjednik vlade

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavio je danas kako još traju konzultacije za novog potpredsjednika Vlade te kako sebe ne vidi na toj funkciji.

"Još se vrše konzultacije, ali ja imam, kao i druge kolege, puno posla i obveza. Jasno je da netko mora prihvatiti i te funkcije, ja sebe ne vidim na toj funkciji", kazao je Kalmeta odgovarajući na pitanja novinara.

Na upit tko će nakon ostavke Damira Polančeca biti novi potpredsjednik vlade, Kalmeta je odgovorio kako ne zna te ponovio kako je i premijerka Jadranka Kosor rekla da bi to trebao biti netko iz vladajuće stranke, što je "normalno i što je abeceda politike".

Zamoljen da komentira najnovije medijske napise o znatnom povećanju troškova izgradnje dionice autoceste od Ravče do Ploča, kako se piše i 440 milijuna kuna više od planiranog, ministar je kazao kako mu je teško komentirati napise jer nema tolike informacije.

HAC je jedno od poduzeća kojima sam ja resorni ministar, a ima ih sa zračnim lukama preko 20, rekao je dodajući da uprave tih tvrtki trebaju biti na raspolaganju i davati kompletne informacije medijima.

Kalmeta: Nisam dovoljno pametan da upravljam svim tvrtkama iz resora

Ministar Kalmeta odbacio je optužbe po kojima zapravo on vlada tvrtkama iz svog resora, a ne uprave.

"To nije točno. Jadrolinija, ACI, HŽ, HAC, HC, sve zračne luke, lučke uprave, pa ne bi da imam pet doktorata i da sam ne znam kako pametan sve moglo stati u ovu glavu i znati sve, a nisam ni jedno ni drugo", rekao je Kalmeta.

Dodao je da za to postoji sustav, uprave, direktori, nadzorni odbori te da svatko, sukladno zakonu, mora biti odgovoran za svoj posao. Jasno da nije dobro da netko odgovara za nekog drugog ili da svi odgovaraju, svaka razina se mora znati i svatko mora biti odgovoran za ono što mu zakon nalaže, naglasio je.

Kalmeta je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao kako je zatražio istragu u HAC-u i najavio da će "čim dobije rezultate na temelju njih povući korake".

"Već sam rekao da nema za nikoga milosti, ali nemojte niti očekivati od mene da odlučujem o tuđim sudbinama bez nekih provjerenih dokaza. Ne bi bilo ni ozbiljno ni korektno", kazao je.

Kalmeta je kazao kako su napravljene i uskoro će pred Vladu izmjene četverogodišnjeg plana izgradnje cesta te podsjetio da je i premijerka najavila da će se za neke dionice produžiti rokovi, a od nekih odustati i za njih istodobno tražiti novi izvori financiranja.

Pritom je naveo da će se, primjerice, novi izvori financiranja tražiti za dionice od Osijeka do Belog Manastira, Dubrovnik-Doli i Sisak-Buševac, da se nastavlja gradnja autoceste prema Vrgorcu i prema Velikoj Gorici i gradnja Podravskog ipsilona, kao i usporena, do 2015. godine, gradnja Pelješkog mosta. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 16:53:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh