« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SLOVENSKI MEDIJI:

Ne zna se tko će stvarno isplatiti štediše Ljubljanske banke

Slovenski tisak piše da susreti Kosor-Pahor podsjećaju na televizijske sapunice, a pitanje štediša Ljubljanske banke neće se tako brzo riješiti

kosor pahor ljubljanska banka
kosor pahor ljubljanska banka (Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Delo

,

Ljubljanska banka

,

slovenski mediji

,

kaputi

Slovenski tisak u ponedjeljak piše da je tromjesečni rok za rješavanje pitanja Ljubljanske banke, što su ga najavili premijeri Hrvatske i Slovenije, vjerojatno prekratak, no oni nisu odgovorili na bitno pitanje, a to je tko će stvarno isplatiti depozite hrvatskim štedišama.

Premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor u subotu su u Bohinju rekli da su se dogovorili o smjeru rješavanja ovog pitanja i da će to učiniti u roku od tri mjeseca, no nisu iznijeli pojedinosti.

U Bohinju nisu otkrili ono što je bitno, a to je tko će štedišama vratiti njihove depozite, piše komentator Boris Jaušovec iz mariborskog dnevnika "Večer".

Slovenski stručnjaci upozoravaju da će za kompromisno rješenje pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu biti potrebna godina dana i da je rok od tri mjeseca prekratak.

>> Pitanje Ljubljanske banke riješit će se unutar tri mjeseca

No možda se u tri mjeseca može pregovorima naći rješenje po kojem bi Slovenija osigurala sredstva za štediše, dok bi konačnu odluku o tome tko je stvarni dužnik dala banka u Baselu koja bi u tom slučaju funkcionirala kao svojevrsna "arbitraža", nagađa mariborski list. List dodaje da dramaturški, susreti dvoje premijera podsjećaju na "televizijske sapunice", kojih je smisao da se u njima ništa definitivno ne zaključi nego uvijek slijedi novi nastavak.

Najkritičnije su ocjene ljubljanskog lista "Dnevnik" čiji komentator Dejan Kovač tvrdi da se radilo o "još jednom potrošenom danu" za obje države i da Kosor i Pahor "politiku pretvaraju u telenovelu" u kojoj se ništa ne događa.

Najavljeno je da će se o štedišama i Ljubljanskoj banci ponovo pregovarati u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja, a pregovori o tome u istoj banci propali su 2002.

''Dnevnik'' piše da su Pahorove ležerne izjave o tome kako će se problem riješiti "manipulacija" koju bi mogli raskrinkati oni koji tu problematiku dobro poznaju, poput dugogodišnjeg ministra financija i bivšeg guvernera centralne banke Mitje Gasparija koji je u Pahorovoj vladi ministar za europske poslove i razvoj ili Franceta Arhara, guvernera slovenske središnje banke u vrijeme raspada Jugoslavije, kad je problem sa štedišama i nastao.

Ljubljansko "Delo" piše da treba vjerovati izjavama premijera da će se kompromisom pokušati naći rješenje temeljeno na sukcesijskom sporazumu nasljednica bivše SFRJ i individualnim pravima štediša Ljubljanske banke. Nakon "čuda iz Trakošćana", kad su Kosor i Pahor riješili granično pitanje, sada je "sve moguće" i kad se radi o rješenju drugog velikog problema u međusobnim odnosima, no sada nije riječ toliko o političkom koliko o financijskom i pravnom problemu, piše "Delo"

U Bohinju je nedostajao guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski koji ponovni dolazak Ljubljanske banke na hrvatsko financijsko tržište uvjetuje prethodnim rješenjem pitanja štediša, pa je zato presudno hoće li ga premijerka Kosor uspjeti omekšati u njihovim budućim susretima, navodi "Delo".

Preoptimistično je najaviti da će se pitanje riješiti u tri mjeseca, drži "Delo" i ocjenjuje kako bi ozbiljnije bilo da dvije vlade javnost obavještavaju o donesenim odlukama kad budu stvarno donesene. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 15:31:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh