« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
EUROPSKI PARLAMENTARCI:

Nasilje na Gay Prideu u Splitu izolirani je incident

"Nisam sretan zbog tog incidenta, ali takvih izgreda ima u svim članicama", kazao je Hannes Swoboda

Policija na Gay Prideu u Splitu je radi sgurnosti koristila i pse
Policija na Gay Prideu u Splitu je radi sgurnosti koristila i pse (YouTube)
Više o

Doris Pack

,

Hannes Swoboda

,

Europski parlament

,

Gay Pride Split

Nasilje prema sudionicima Gay Pridea prošlu subotu u Splitu izolirani je incident kakav se može dogoditi u svakoj državi članici EU-a i nije pošteno od predstavnika pojedinih članica da zbog toga kritiziraju buduću članicu, ističu u srijedu zastupnici Europskog parlamenta.

"Nisam sretan zbog tog incidenta, ali takvih izgreda ima u svim članicama i nije pošteno da predstavnici zemlje u kojoj se stvara negativno ozračje protiv EU-a spriječavaju i kritiziraju ulazak Hrvatske. Treba biti razuman, objektivan i ne zlorabiti ovakve incidente protiv Hrvatske", izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

Sličnog je mišljenja i zastupnica Doris Pack. "Takve se stvari događaju. To nije propust Hrvatske nego ljudi koji ne znaju kako se suočiti i ponašati se prema osobama drukčije seksualne orijentacije. Jedino što se može učiniti jest privesti nasilnike i kazniti ih", rekla je Pack.

Međutim, nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić izjavila je da je nasilje u Splitu najzorniji dokaz da je Hrvatskoj iznimno potreban monitoring sve do ulaska u članstvo i da će njezina zemlja inzistirati na pozornom praćenju ispunjavanja hrvatskih obveza.

Swoboda i Pack sudjelovali su u srijedu u Bruxellesu na konferenciji "Hrvatska na pragu EU-a", koju su organizirali Trans European Policy Studies Association (TEPSA), Institut za međunarodne odnose i Zaklada Konrad Adenauer, te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Na konferenciji na kojoj se okupilo stotinjak sudionika bio je i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, predstavnica Europske komisije zadužena za kandidatske zemlje Alexandra Cas Granje te mađarski veleposlanik pri EU-u Peter Gyorkos. Na pitanje kako komentira službene reakcije u Hrvatskoj na to nasilje, Swoboda je rekao da su prema njegovim informacijama i vlada i oporba rekli da se takvo ponašanje ne može tolerirati.

Plenković je rekao da su vlada i predsjednik države osudili taj događaj, da će policija obaviti svoj dio posla te da će Hrvatska učiniti sve da se takvi događaji ne ponove.

15.06.2011. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh