« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca
MA DA?

Ne pijete kavu? Greška... ispravite je

Ako ste među rijetkima koji ne piju kavu, razmislite o tome da počnete. Novo istraživanje pokazuje da kava može "produžiti" život

Evo zašto vam treba kava
Evo zašto vam treba kava (Arhiva)
Više o

kava

,

dulji život

Prva jutanja kava... onaj užitak kad osjetite njen miris, kada vaše nepce uživa u prvom srku... e, to je nešto lijepo, a osim toga i zdravo za vas, tek toliko da znate.

Naime, dokazano je da ljudi koji piju dvije do tri šalice kave svaki dan imaju mogućnost živjeti dulje i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji uopće ne piju kavu, piše ScienceAlert.

Istraživanje pokazuje da su mljevena, instant kava i kava bez kofeina povezane sa smanjenjem oboljenja i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

"Blagi do umjereni unos kave trebao bi se smatrati dijelom zdravog načina života", poručuju stručnjaci.

Osim kofeina, kava sadrži više od sto biološki aktivnih sastojaka. Vjerojatno su spojevi koji, smatraju stručnjaci, ne sadrže kofein odgovorni za pozitivne odnose uočene između ispijanja kave, kardiovaskularnih bolesti i preživljavanja.

Mljevena i instant kava povezane su s manjom vjerojatnošću razvoja aritmije ili abnormalnog srčanog ritma, pokazuju rezultati.

No, postoje neka ograničenja koja treba uzeti u obzir. Zapisi u bazi podataka većinom se bili od osoba bijele rase pa se ne može generalizirati, navode stručnjaci.

Ipak, pijenje umjerenih količina kave bilo koje vrste pozitivno utječe na srce, zaključuju.

Dakle, jeste li već skuhali prvu kavu! ;)

02.10.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.10.2022. 09:13
    Samo nescaffe:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh