« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ZORAN ĐUROKOVIĆ

Ne očekuju se posljedice za eko sustav u Hrvatskoj

Za očekivati je da će val vode Dunava iz Mađarske gdje se dogodila industrijska ekološka nesreća u Hrvatsku stići sutra, a najvjerojatnije u nedjelju

Hrvatske rijeke zasad su sigurne
Hrvatske rijeke zasad su sigurne (Deviant Art)
Više o

ekološka katastrofa

,

Mađarska

,

voda

,

čitanje lica

No kako je velika razrjeđenost onečišćenja, ne očekuju se posljedice za eko sustav u Hrvatskoj, rekao je direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković. "Budući da se radi o velikom protoku Dunava, velika je i razrjeđenost zagađenja te ne očekujemo nikakve posljedice za eko sustav u Hrvatskoj" rekao je Đuroković.

Analiza dunavske vode u Batini, na samom ulasku Dunava u Hrvatsku, pokazala je da voda ne odstupa od kvalitete i da nije onečišćena. Hrvatske vode u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko -baranjske županije uzorkuju dunavsku vodu uz dodatne parametre na razne metale koji bi mogli nakon nesreće biti u vodi, kazao je. Rezultati analize odnose se na jučerašnje i prekjučerašnje uzorkovanje, a rezultati današnjeg uzorkovanja kao i za sljedeća dva dana znat će se u ponedjeljak, kazao je Đuroković.

Posebno je naglasio kako je "dobra okolnost što vodostaj Dunava pada, pa nema bojazni za ugrozu Kopačkog rita, gdje bi, u slučaju da je Dunav zagađen opasnim tvarima i da se izlije u Rit, zasigurno ostavio posljedice". Ekipe su stalno na terenu i stanje je pod kontrolom, ponovio je Đuroković. Toksični mulj koji je u ponedjeljak iscurio iz tvornice aluminija u Mađarskoj do Dunava je dospio u četvrtak. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 20:12:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh