« Život
objavljeno prije 13 godina
PRESPAVAJTE ODLUKE

Ne donosite važne životne odluke navečer

Znanstveno istraživanje potvrdilo je kako je jutro doista pametnije od večeri te dobar san pozivitno utječe na sposobnost donošenja odluka

Fotografija vijesti
Više o

spavanje

,

noćni odmor

Koliko su vam puta do sada u životu savjetovali da, kad ne znate riješiti neki problem ili morate donijeti važnu odluku, najbolje što možete napraviti jest dobro odspavati?

Istraživanje nedavno provedeno na sveučilištu u Massachussettsu potvrdilo je onu staru izreku kako je jutro uvijek pametnije od večeri. Pokazalo se kako kvalitetan noćni san povećava naše kognitivne sposobnosti i sposobnost racionalnog odlučivanja.

Kako prenosi časopis Science Daily, istraživači su dali dvjema grupama studenata između 18 i 23 godine uvid u jedan problem sa kartama, kakvi se obično koriste u testovima inteligencije. Jednoj je grupi zadatak pokazan ujutro, a drugoj navečer. Studenti su tada zamoljeni da se vrate za 12 sati kako bi pokušali riješiti zadatak.

Grupa koja je zadatak vidjela navečer pokazala je puno bolje rezultate u razumijevanju i rješavanju nakon što su se vratili ujutro dobro naspavani od druge grupe koja nije spavala. Pored toga, grupa studenata koji nisu spavali puno je sporije shvaćala i učila pravila rješavanja ovog kartaškog problema, što je iznimno bitan dio procesa donošenja odluka.

„Smatramo da je REM (rapid eye movement) faza sna ključna za blagotvorni učinak sna na sposobnost donošenja odluka, s obzirom da je upravo ta faza onaj „kreativni" dio sna u kojem sanjamo snove" rekla je voditeljica istraživanja.

Stara je poslovica sada i znanstveno potvrđena, stoga, ukoliko je pred vama važna poslovna, obiteljska ili ljubavna odluka, pokušajte ići ranije spavati i donosite je ujutro, svježi i odmorni.

19.06.2011. 17:28:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh