« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Ne bježi se od sunca

Sunce je štetno onoliko koliko mu se izlažemo, pa se svako pretjerano i nekontrolirano izlaganje treba izbjegavati

Nemojte bježati od sunca
Nemojte bježati od sunca (Arhiva)
Više o

Sunce

,

sunčanje

Od sunca ne valja bježati, jer je ono korisno za mnoge procese u tijelu, no treba biti umjeren kako bismo zadržali zdravlje kože.

Sunce nije štetno ako se pravilno, odgovorno i kontrolirano ponašamo. Ono je izvor života, sudjeluje u sintezi vitamina D, utječe na oslobađanje endorfina - tzv. hormona sreće, zbog čega se na suncu osjećamo dobro, raspoloženo, sretno, snažno.

No, kako je i inače u životu potrebna umjerenost u svemu što volimo, jer nam se u suprotnom lako može dogoditi da "izgorimo", ovdje se to može shvatiti doslovno.

Sunce je štetno onoliko koliko mu se izlažemo, pa se svako pretjerano i nekontrolirano izlaganje treba izbjegavati, jer će, u suprotnom, bez ikakve sumnje, doći do oštećenja kože.

Kad se pretjera sa sunčanjem

Oštećenja kože zbog pretjeranog izlaganja suncu mogu biti kratkotrajna, akutna, u smislu opeklina i alergijskih reakcija, ali i ozbiljnija, kronična oštećenja uzrokovana suncem.

Iako akutni događaj, opekline su izrazito nepoželjne jer se smatraju predisponirajućim faktorom za kasnija, kronična oštećenja kože, uključujući melanom.

Kronična oštećenja kože koja se javljaju zbog pretjeranog izlaganja suncu su prekanceroze, tzv. aktiničke keratoze, karcinomi kože (bazocelularni i spinocelularni karcinomi) te melanom, i one su najvažniji razlog zaštite od sunca.

Ne manje je važan, osobito u estetskom smislu, još jedan vid kroničnog oštećenja kože, tzv. fotostarenje kože. Uz kronološko starenje koje je genetski determinirano, postoji i ono drugo, daleko važnije (jer na njega možemo utjecati), uzrokovano vanjskim faktorima. Među njima je najznačajnije UV zračenje (sunce i solarij!).

Danas znamo da prvenstveno kontroliranim ponašanjem na suncu, uz korištenje određenih preparata- krema sa zaštitnim faktorom i kozmeceutika, ali i vrlo važno - pravilnom prehranom bogatom antioksidansima - možemo utjecati na proces starenja kože te uistinu prevenirati nastanak najupadnijih "staračkih" promjena na koži lica.

01.08.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh