« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
PRIPAZITE :)

Paleo dijeta je opasna?

Paleo prehrana uključuje puno mesa,ribe, povrća, orašastih plodova, sjemenke i nešđto voća, a isključuje sve vrste žitarica, šećer, procesuirana ulja i sol

Pripazite što radite...
Pripazite što radite... (Shutterstock)
Više o

srce

,

paleo dijeta

Paleo dijeta mogla bi biti opasna za srce, upozoravaju stručnjaci nakon studije provedene na australskom Sveučilištu Edith Cowan. Rezultati studije objavljeni su u časopisu European Journal of Nutrition. 

Istraživanje je trajalo godinu dana, a u njemu je sudjelovala 91 osoba - 44 osobe su bile na paleo prehrani, a 47 na tradicionalnoj australskoj prehrani. 

Pokazalo se da su osobe koje su jele po paleo pravilima u crijevima imale povišenu razinu spoja trimetilamin N-oksida (TMAO) koji je povezan s bolestima srca pa su time te osobe imale i dvostruko veći rizik za kardiovaskularne bolesti. Taj spoj u crijevima proizvode bakterije. 

U paleo prehrani ili takozvana spiljskoj dijeti jede se kako se jelo u Paleolitiku, odnosno prije no što je čovjek uzgojio žitarice. Paleo prehrana uključuje puno mesa,ribe, povrća, orašastih plodova, sjemenke i nešđto voća, a isključuje sve vrste žitarica, šećer, procesuirana ulja i sol.  

"Zagovornici paleo prehrane tvrde da je ona zdrava za crijeva, no naše istraživanje ukazuje na to da kada govorimo o proizvodnji TMAO-a u crijevima, paleo prehrana bi mogla imati negativan utjecaj na zdravlje srca", objašnjava za portal Health Linevoditeljica istraživanja, liječnica Angela Genoni.  

02.08.2019. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh