« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
IGRANJE DEMOKRACIJE

Nazarbajev raspisao izbore u Kazahstanu

Kazahstan, koji nikada nije održao slobodne i poštene izbore po ocjeni zapadnih promatrača, sada planira formalno dopustiti nazočnost oporbe u parlamentu

Fotografija vijesti
Više o

demokracija

,

Kazahstan

,

Nursultan Nazarbajev

Prema naputku predsjednika Nazarbajeva, Kazakstanci će 15. siječnja sljedeće godine izaći na izbore za donji dom parlamenta, ali nevladine organizacije procjenjuju da će i to biti tek formalnost, prenosi Hina.

Prijevremeni izbori očekivali su se pošto je Nazarbajev (71) na predsjedničkim izborima u travnju osvojio još jedan petogodišnji mandat. Kazahstanski jednostranački donji dom parlamenta Mazhilis zatražio je od Nazarbajeva da ga raspusti, kako bi se formalno razbio monopol vladajućeg Nur Otana.

Ta stranka predsjednika Nazarbajeva imala je 98 mjesta u 107-članom Mazhilisu, a preostalih devet zastupnika bili su nestranački dužnosnici koje je potvrdila Narodna skupština.

Kazahstan, koji nikada nije održao slobodne i poštene izbore po ocjeni zapadnih promatrača, sada planira formalno dopustiti nazočnost oporbe u parlamentu.

Glavna oporbena stranka Alga! (Naprijed), kojoj režim ne dopušta službenu registraciju, ocijenila je da je najava predstojećih izbora "ukrašavanje izloga za Zapad".

Prema novim izbornim pravilima drugoplasirana stranka moći će ući u parlament čak i ako ne prijeđe prag od sedam posto glasova.

Brojni analitičari očekuju da će i drugoplasirana stranka biti lojalna Nazarbajevu i da neće predstavljati opasnost za režim.

Očekuje se da će na izborima uz vladajući Nur Otan sudjelovati desetak lojalističkih stranaka.

Nazarbajev, koji Kazahstanom vlada 20 godina, pobijedio je na predsjedničkim izborima u travnju s više od 95 posto glasova, a za njega je glasovao i jedan od njegovih protukandidata.

U Kazahstanu, naftom i plinom bogatoj srednjoazijskoj državi sa 16,4 milijuna stanovnika, narodne pobune koje su zadesile arapski svijet nisu imale većeg odjeka.

16.11.2011. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh