« Život
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
HMMM

Navike koje biste trebali preuzeti od svoje djece

Možda jesu mali i tek su se uspravili na dvije noge, no puno vas toga mogu naučiti

Djeca znaju neke sjajne stvari
Djeca znaju neke sjajne stvari (Pexels)
Više o

djeca

,

roditelji

,

navike

Djeca ponajprije uče od svojih roditelja, no postoje neke reakcije koje im dolaze prirodno i te su u većini slučajeva najiskrenije i najkorisnije za njih. No, i odrasli svašta mogu naučiti od djece, a ako ste voljni svojem mališanu dati priliku, mogao bi vas podučiti kojoj od sljedećih stvari:

1. Rasrdite se. Djeca će jasno i glasno reći što ih muči, a odrasli će puno puta šutjeti kako se nekome ne bi zamjerili. Naravno, nećete se baciti na pod i razmahati se nogama, no bilo bi korisno potražiti neku drugu vrstu ispušnog ventila umjesto da se pravite da je sve u redu. Bavite se sportom, razgovarajte s osobom od povjerenja ili pišite dnevnik. Izbacite to iz sebe.

2. Odlučite se za zabavnu fizičku aktivnost. Djeca će zazirati od aktivnosti koje su im dosadne, a odrasli će se obično prisiljavati baš na takve jer 'nečim se moraju baviti'. Odaberite aktivnost koja vas čini sretnima, bez obzira o tome što nije moderna ili što drugi o njoj misle.

3. Prestanite se samokažnjavati. Kad dijete padne, ne razmišlja loše o sebi. Isplaču se jer im se dogodilo nešto loše, ali onda ustanu i krenu dalje. Umjesto da se kritizirate, ako ste pogriješili, trebate se koncentrirati na budućnosti i grešku jednostavno ostaviti iza sebe.

4. Veselite se sitnicama. Djeca se vesele detaljima poput sunca ili leptira, a odrasli ponekad toliko razmišljaju u površnim stvarima da zaboravljaju koliko su zapravo sretni. Što više pažnje posvećivali malim stvarima koje vas usrećuju, time ćete se pozitivnije osjećati.

5. Potražite pomoć. Ako nešto ne mogu ili ne znaju djeca će tražit pomoć svuda uokolo. Odrasli se boje boje tražiti pomoć kako ih se ne bi proglasilo nekompetentnima. Riješite se osjećaja krivnje ako nešto ne možete i ne stignete, zamolite za pomoć i olakšajte si život.

Piše: Andrea Holi
13.09.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh