« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
VJEROJATNO?!

NATO: Uzrok pakistanskim žrtvama smo vrlo vjerojatno mi

"Tijekom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerojatno uzrokovalo pakistanske žrtve", rekao je brigadni general Carsten Jacobson

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Pakistan

,

islamisti

Snage NATO saveza „vrlo vjerojatno" su odgovorne za smrt pakistanskih vojnika, rekao je danas glasnogovornik saveza, prenosi Hina.

"Tijekom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerojatno uzrokovalo pakistanske žrtve", rekao je brigadni general Carsten Jacobson, glasnogovornik ISAF-a.

"Svjesni smo da je bilo pakistanskih žrtva, ne znamo njihov broj, ne znamo razmjere incidenta", rekao je agenciji Reuters.

Pakistanski dužnosnici ranije su rekli da su subotu NATO-ovi helikopteri i zrakoplovi napali dva vojna položaja pakistanske vojske te ad je u napadu ubijeno do 28 pakistanskih vojnika a pakistanska vojska je izjavila da su ubijena 24 vojnika a 13 ranjeno.

Incident produbljuje krizu već narušenih odnosa SAD-a i Pakistana. "Posljednji napad snaga NATO-a na naš položaj imat će ozbiljne posljedice jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali", najavio je jedan viši pakistanski vojni časnik koji je tražio ostati neimenovan.

Pakistan je odmah uzvratio zatvaranjem ključnih pravaca opskrbe NATO-a u Afganistanu. "To je napad na pakistanski suverenitet", rekao je premijer Jusuf Raza Gilani. "Nećemo dopustiti bilo kakvo narušavanje pakistanskog suvereniteta i solidarnosti". Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će na slučaj kod NATO-a i SAD-a reagirati "najsnažnijim riječima".

Zapovjednik od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga u Afganistanu general John R. Allen je rekao da je izrazio sućut obiteljima svih pakistanskih vojnika koji su mogli biti ubijeni ili ranjeni u "incidentu" na granici. Sućut je izrazilo i veleposlanstvo SAD-a u Islamabadu.

"Žalim zbog gubitka života svakog pripadnika pakistanske vojske i obećajem da će Sjedinjene Države blisko surađivati s Pakistanom u istrazi ovog incidenta", rekao je u izjavi veleposlanik Cameron Munter.

Incident se dogodio dan nakon što se general Allen sastao s Kajanijem kako bi razgovarali o nadzoru na pakistansko-afganistanskoj granici i poboljšanju suradnje.

"Nakon nedavnih susreta između pakistanskih i snaga NATO/ISAF-a kako bi se izgradilo povjerenje ovakvi se napadi nisu smjeli dogoditi", rekao je neimenovani viši vojni izvor agenciji Reuters.

26.11.2011. 19:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh