« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
KRAJ POLITIČKE AGONIJE?

Dobiva li Belgija nakon godinu i pol konačno vladu?

Sukobljene političke stranke u Belgiji uspjele su postići dogovor oko proračuna, čime je nestala i posljednja prepreka da se nakon 18 mjeseci oformi vlada

Fotografija vijesti
Više o

Belgija

,

flamanci valonci

,

kriza eurozone

Čini se kako je nakon više od 18 mjeseci konačno uklonjena i posljednja prepreka sastavljanju nove belgijske vlade, prenosi Hina. Naime, političke stranke u toj zemlji uspjele su postići dogovor o proračunu za sljedeću godinu, čime se osigurava relativno normalno funkcioniranje cijele zemlje.

Sporazum je postignut kratko vrijeme nakon što je agencija Standard & Poor's snizila belgijski kreditni rating na AA s AA+ što je stvorilo dodatni pritisak na Belgiju da riješi pitanje proračuna i nove vlade. Nakon smanjenja ocjene u petak obnašatelj premijerske dužnosti Yves Leterme, pribojavajući se da bi troškovi kredita za Belgiju mogli narasti iznad održive razine, pozvao je pregovarače o proračunu da postignu dogovor prije no što se u ponedjeljak otvore tržišta.

Elio di Rupo, kojemu je belgijski kralj povjerio pregovore o postizanju koalicije, i pregovarači "prešli su ključnu točku u sastavljanju vlade", rekli su pregovarači u izjavi.

U izjavi se navodi da su postignuti dogovori o proračunima za 21012., 2013. i 2014. te o dugoročnim strukturnim reformama politike zapošljavanja i mirovinskog sustava.

Pregovarači su rekli da će, po sporazumu, Belgija smanjiti svoj proračunski deficit na 2,8 posto BDP-a u 2012. godini s očekivanih 3,6 posto u ovoj godini a proračun uravnotežiti 2015.

Belgijski kralj Albert pozdravio je sporazum i pozvao Di Rupa da poduzme brze korake u sastavljanju nove vlade. Elio di Rupo i stranački pregovarači trebali bi održati konferenciju za tisak u nedjelju popodne.

Belgija je već 527 dana bez vlade, što je svjetski rekord zbog kojeg su ogorčeni i javnost i glasila. Di Rupo, predsjednik frankofonske Socijalističke stranke (PS) u ponedjeljak je zatražio od kralja da ga razriješi dužnosti mandatara zbog blokade pregovora između desničarskih i ljevičarskih stranaka u vezi s proračunom. Kralj je tu ostavku "privremeno odbacio" i pozvao pregovarače da "razmisle i upoznaju se s mogućim posljedicama neuspjeha" te da "djelatno traže rješenje".

26.11.2011. 18:34:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh