« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DONEŠENA ODLUKA

NATO se povlači iz Afganistana 2014.

Čelnici zemalja NATO-a odluku o prestanku sudjelovanja svojih vojnika u borbenim aktivnostima u Afganistanu do 2014. godine

Rasmussen i Karzai na NATO summitu
Rasmussen i Karzai na NATO summitu (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

povlačenje postrojbi

Afganistanske snage sigurnosti trebale bi početi preuzimati kontrolu nad prvim pokrajinama već u srpnju sljedeće godine. Međutim, snage NATO-a će zadržati sigurnosnu kontrolu na najopasnijim područjima sve do 2014. godine, a nakon toga će i dalje nastaviti pružati potporu afganistanskim snagama.

Glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen rekao je da je cilj postupna predaja odgovornosti afganistanskim snagama sigurnosti od 2011. do 2014. godine, do kada bi snage ISAF-a trebale prestati sudjelovati u borbenim aktivnostima.

"Ne vidim snage ISAF-a u borbenim djelovanjima poslije 2014. godine, pod uvjetom da nam sigurnosna situacija dopusti prelazak u ulogu za potporu", rekao je Rasmussen. Glavni tajnik je rekao da nova strategija ne znači da će svih 150.000 stranih vojnika, koliko ih sada ima u Afganistanu, napustiti zemlju do 2014. godine.

"Počeli smo proces u kojem će narod Afganistana ponovo postati 'gazda' u svojoj kući. Ali ako talibani, i naši ostali neprijatelji, misle da samo mogu pričekati da odemo, varaju se", rekao je Rasmussen, dodavši da je s afganistanskim predsjednikom potpisao "dugoročno partnerstvo koje će trajati i nakon završetka borbenih djelovanja".

NATO je obećao svoju podršku afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i nakon tranzicije, i to prvenstveno pružanjem daljnje obuke i potpore afganistanskim snagama te jačanjem ekonomskog i administrativnog razvoja. NATO je već obučio oko 150.000 afganistanskih vojnika i policajaca i nada se da će udvostručiti taj broj do listopada iduće godine. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 17:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh