« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TRAŽI SE MEĐUNARODNA POTPORA

NATO razmatra vojne opcije za Libiju

Sjedinjene Države i saveznici iz NATO-a procjenjuju legalnost uvođenja zone zabrane letenja nad Libijom bez potpore Ujedinjenih naroda

Fotografija vijesti
Više o

NATO

,

Libija

,

vojni napad

UN-ov mandat nije ni izbliza osiguran pa SAD, Francuska, Britanija i Italija, zemlje koje razmatraju neki oblik vojne intervencije moraju naći alternativnu međunarodnu potporu, kažu ti dužnosnici. Po njihovim riječima, međunarodna bi potpora mogla doći od regionalnih blokova poput Arapske lige, Afričke unije ili Europske unije, prenosi Hina. I NATO-ovi zračni udari na Srbiju 1999. izvedeni su bez UN-ova dopuštenja.

Osim uvođenja zone zabrane letenja, vlade SAD-a i zemalja NATO-a razmatraju i niz vojnih opcija koje neće zahtijevati UN-ovu rezoluciju, među ostalima i uspostavu zračnog ili pomorskog mosta kojim bi se u Libiju dopremala humanitarna pomoć, te uvođenje morskih patrola za sprečavanje dopreme oružja libijskoj vladi, dodaje Washington Post.

Vojni dužnosnici NATO-a počeli su brifirati vlade u utorak navečer o opcijama koje će se predložiti ministrima obrane Saveza na sastanku u Bruxellesu u četvrtak, dodaje Post. Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je u srijedu u razgovoru za tursku televiziju TRT da će njegov narod uzeti oružje u ruke protiv zapadnih sila ukoliko se Libiji nametne zona zabrane leta. "Takva bi odluka bila korisna za Libiju, jer bi narod vidio istinu, vidio bi njihovu želju da kontrolira zemlju i ukrade njezinu naftu", rekao je.

09.03.2011. 13:51:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh