« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NORMALIZACIJA ODNOSA?

NATO i Rusi na samitu u Lisabonu o suradnji na proturaketnoj obrani

"U Lisabonu trebamo odlučiti o razvoju NATO-ova proturaketnog sustava" i "pozvat ćemo Rusiju da u njemu surađuje", izjavio je Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Getty Images)
Više o

NATO

,

Rusija

,

proturaketna obrana

,

Anders Fogh Rasmussen

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je u četvrtak da će se susret na vrhu NATO-Rusija na temu suradnje na području proturaketne obrane održati u prigodi samita zemalja Sjevernoatlantskog saveza koji se 19. i 20. studenoga treba održati u Lisabonu. "Poslao sam danas (četvrtak) pozivnicu 29 zemalja članica" Vijeća NATO-Rusija (28 zemalja NATO-a i Rusija) za "sudjelovanje na samitu u Lisabonu", rekao je Rasmussen novinarima nakon razgovora s češkim premijerom Petrom Nečasom.

"U Lisabonu trebamo odlučiti o razvoju NATO-ova proturaketnog sustava" i "pozvat ćemo Rusiju da u njemu surađuje" povezujući svoju opremu s opremom zapadnih saveznika, rekao je glavni tajnik, obrazlažući razlog dolaska u Lisabon predsjednika Dmitrija Medvedeva. Na ovom će se samitu potvrditi pomirba Rusije i NATO-a nakon svađe zbog rusko-gruzijskog sukoba u kolovozu 2008., zbog kojega su njihovi odnosi zahladnjeli. Normalizacija odnosa Moskve i Sjevernoatlantskog saveza kojoj se pristupilo početkom 2009. bila je iznimno oprezna i postupna. (hina/metro-portal)

16.09.2010. 23:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh