« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
OPĆI ŠTRAJK

Nastavljeni neredi u Gvadalupi

Na cestama niču barikade, a policija se bori s prosvjednicima ogorčenim zbog visokih cijena i loših plaća.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

štrajk

,

prosvjed

,

Gvadalupe

,

francuski Antili

,

Antili

,

Martinik

,

barikade

Neredi su se nastavili u ponedjeljak navečer u više općina u Gvadalupi, otoku u francuskim Antilima koji je paraliziran nakon 27 dana općeg štrajka.

Oglušivši se na zahtjev državnog tajnika za prekomorske departmane Yvesa Jegoa za "primirje" i na poziv tamošnjeg predsjednika Socijalističke stranke Victorina Lurela na "trijeznost", prosvjednici i štrajkaši su izazivali nered.

Najava predsjednika Republike Nicolasa Sarkozyja da će se u četvrtak sastati sa zastupnicima svih prekomorskih departmana - što je prva izravna inicijativa predsjednika države u antilskoj krizi - nimalo nije umanjila odlučnost prosvjednika.

Charlie Lendo, zamjenik predsjednika štrajkačkog odbora LKP Elieja Domote rekao je novinarima da će se štrajk nastaviti budući da "nisu ispunjeni naši zahtjevi".

Otoci udaljeni oko 7.000 km od Pariza, gdje Francuzi rado provode godišnji odmor, gomilaju socijalne probleme, unatoč velikom financijskom prometu. Stopa nezaposlenosti je oko 22 posto i u Gvadalupi (450.000 stanovnika) i u Martiniku (oko 400.000).Jutro je obilježilo podizanje barikada na stateškim mjestima, a zatim i njihovo rušenje u akciji policije koja je privela pedesetak ljudi.

U susjednom Martiniku koji je u štrajku već 11 dana, stanje je također napeto. Između 8.000 ljudi, prema podatcima policije, i 15.000, prema podatcima organizatora, prosvjedovalo je u Fort-de-Franceu.

Domaći bruto proizvod po stanovniku iznosi tek šezdesetak posto francuskog prosjeka.

Francuska posjeduje prekomorske departmane, među kojima su i ova dva otoka, te druga područja u Pacifiku i u Indijskome oceanu. U njima živi 2,3 milijuna stanovnika. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 14:16:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh