« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
VOJSKA PRIVODI PROSVJEDNIKE

Sukobi u Kairu: 5 mrtvih, više od 800 ozlijeđenih

Egipatski ministar zdravstva izjavio je da je u nasilnim sukobima vladinih pristaša i protivnika na središnjem Trgu Tahriru u Kairu ubijeno petero ljudi, a više od 800 je ranjeno

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

Kairo

,

žrtve

,

sukobi

"Većina žrtava stradale su od kamenja i napada metalnim šipkama i štapovima. U zoru su se čuli pucnjevi. 836 ozlijeđenih, među kojima 86 u teškom stanju, prevezeno je u bolnice, a petero je ljudi poginulo", rekao je ministar zdravstva Ahmed Samih Farid u telefonskoj izjavi za državnu televiziju, prenosi Hina.

Al Arabija je izvijestila kako je egipatska vojska počela privoditi ljude na trgu Tahrir, ne navodeći brojke. Protuvladini prosvjednici koji ne uzmiču sa svojih položaja na središnjem trgu zahtijevajući odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka, pozvali su vojsku da invervenira nakon što su u srijedu počeli nasilni sukobi s Mubarakovim pristašama. Al Arabija, koja je u živo prenosila sukob na središnjem trgu, javila je kako su pristaše Hosnija Mubaraka zapucali su u četvrtak u zoru na protuvladine prosvjednike. To je najveći val nasilja otkad su prosvjedi pokrenuti prije deset dana pošto je kulminiralo nezadovoljstvo egipatske javnosti korupcijom, političkom represijom i siromaštvom tijekom 30-godišnje Mubarakove vladavine.

Mubarak je rekao u utorak da će odstupiti s vlasti u rujnu, no ljutiti prosvjednici traže da vlast napusti trenutno, navodeći da SAD zahtijeva hitan prijelaz u demokraciju. "Ovo je zaista bojno polje", rekla je jedna od svjedokinja događanja za televiziju. Ali je istaknula i da prosvjednici neće odustati. "Mi nećemo napusiti ovo mjesto dok Mubarak ne ode".

Nakon više od jednog sata intenzivnog pucanja, televizijske postaje prikazale su snimke dvaju tijela kako ih se izvlači s mjesta sukoba dok su se pristaše Mubarakova režima i prosvjednici gađali kamenjem. Televizija je pred zoru pokazala snimke vojnih vozila kako se razmještaju među prosvjednicima. No, sukob između prosvjednika i pristaša režima i dalje se nastavio.

Washington je odmah reagirao na nove sukobe, a State Department je pozvao Amerikance koji žele napustiti Egipat da "smjesta" dođu u zračnu luku u Kairu, upozoravajući kako "nije sigurno da će nakon četvrtka biti dodatnih američkih letova".

Američka državna tajnica Hillary Clinton u telefonskom razgovoru s egipatskim potpredsjednikom Omarom Sulejmanom osudila je "užasne" krvave sukobe dan ranije u Kairu. Vojska se sinoć rasporedila oko Tahrira gdje se od 25. siječnja okupljaju Mubarakovi protivnici koji ondje u velikom broju borave tijekom noći, usprkos policijskom satu.

Potpredsjednik Omar Sulejman pozvao je u srijedu navečer prosvjednike da se vrate kući, kao što je učinila vojska oko podneva, upozorivši da dijalog s oporbom ne može početi dok se prosvjedi ne prekinu.

03.02.2011. 09:33:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh