« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
GOTOVO POLA POSLA

Nastavak pregovora o pšenici 23. lipnja

Na idućem sastanku očekuje se i prisutnost otkupljivača jer se uvidjelo da se bez njih ne može postići sporazum

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Ivica Miketek

,

Antun Laslo

,

cijena pšenice

,

pregovori Vlada ratari

,

otkup pšenice

Pola posla je gotovo s naše strane, razgovori o zahtjevima poljoprivrednika o otkupnoj cijeni pšenice od 1,25 kuna po kilogramu se nastavljaju za nekoliko dana, a nadam se da će problem oko cijene pšenice biti riješen na miran način, izjavio je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo po završetku današnjih pregovora predstavnika Vlade i udruga poljoprivrednika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

"Tema je načeta, ministri i potpredsjednici Vlade su svjesni naših problema i mislim da se rješenje mora naći. Nekih rješenja, vezanih iz problem isplate poticaja već ima i ona će se ovih dana povući u Ministarstvu poljoprivrede, a s otkupljivačima ćemo se dogovoriti oko modela otkupa pšenice", rekao je Laslo. Kazao je i da se danas nije moglo ništa dogovoriti, jer u ovoj situaciji ne mogu sami odlučiti ni seljaci ni ministri. Moraju se uključiti i otkupljivači i mislim da će sljedeći sastanak donijeti znatno veće mogućnosti da se dogovorimo, istaknuo je.

Iz tog je Ministarstva priopćeno da je na današnjem sastanku dogovoreno da će se nastaviti razgovori o dinamici isplate 15 posto razlike poticaja u ratarstvu u utorak, 23. lipnja. Nastavit će se aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i Vlade za osiguravanje uvjeta za otkup ukupnih količina pšenice za 2009. godinu. Također će se nastaviti pregovori sa otkupljivačima žitarica s ciljem preuzimanja ukupnih količina te definiranja optimalnih troškova otkupa i skladištenja, navode iz Ministarstva poljoprivrede .

Na pitanje koliko su poljoprivrednici spremni popustiti u svojim zahtjevima, Laslo je rekao da "žele biti realni i realni će ostati". Upitan hoće li ako na idućem sastanku ne dođe do dogovora seljaci opet prosvjedovati, kazao je kako vjeruje da vjerovatno neće, da vjeruje u mirno rješenje te da se "dogovorom ipak treba i može puno toga napraviti za dobrobit sviju, a da nitko u teme ne bude gubitnik",

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek istaknuo je kako je danas utvrđena zaštitna cijenu mlijeka od 2,20 kuna po litri, koja vrijedi od 11. lipnja i potvrdio nove prosvjede ako se dogovoreno ne ispuni. Rekao je da "od 1. srpnja ide i reprogram kredita, papiri su za to spremni samo se treba utvrditi tko stvarno ima kredite, jer ima onih koji su izvukli novce, a nemaju proizvodnju".

Izvor: Hina

16.06.2009. 21:08:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh