« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
U "SUSJEDSTVU"

NASA potvrdila: Otkrili smo planet vrlo sličan našoj Zemlji

Prosječne temperature 22 stupnja i sunca vrlo sličnog našemu, znanstvenici smatraju da bi planet udaljen 600 svjetlosnih godina mogao biti pogodan za život

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

istraživanje svemira

,

život u svemiru

,

planeti

,

Kepler 22-B

Imena Kepler 22-B, američki su znanstvenici otkrili planet udaljen oko 600 svjetlosnih godina, a zbog prosječne temperature od 22 stupnja te sunca sličnog našemu mogao bi biti pogodan za život, prenosi Hina.

To je najbliži planet potvrđen još jednom kao nalik našemu - kao "Zemlja br. 2".

Međutim, ekipa znanstvenika NASA-e koja ga je proučavala još uvijek ne zna sastoji li se Kepler 22-B uglavnom od stijena, plina ili tekućine.

Na konferenciji za tisak na kojoj je rezultat objavljen, ekipa teleskopa NASA-Kepler je kazala da je uočila 1.094 nova kandidata za planete.

NASA-in svemirski teleskop Kepler dizajniran je da promatra fiksno područje noćnog neba, prateći oko 150.000 zvijezda. Teleskop je dovoljno osjetljiv da uoči prolazak planeta ispred matične zvijezde, koji minimalno zatamni svjetlost zvijezde.

Kada Kepler zamijeti te sićušne promjene u svjetlosti zvijezda, postojanje planeta potom provjeravaju i potvrđuju drugi orbitalni i zemaljski teleskopi.

06.12.2011. 09:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jasmin
    07.12.2011. 12:41
    Allah, dž.š., je rekao, u Kur'anu: "Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio. Njegovo naređenje na sve njih se odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve, i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!" (Et-Talak, 12.)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh