« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ASTRONOMIJA

U subotu navečer potpuna pomrčina Mjeseca

Pomrčina će se u cijelosti moći vidjeti od Azije do Australije, a ako nas posluži vrijeme, bit će vidljiva i iz naših krajeva

Fotografija vijesti
Više o

pomrčina Sunca

,

astronomija

,

Mjesec

,

pomrčina Mjeseca

Ukoliko nas posluži vedro vrijeme, u subotu od 15:06 na području Azije, Australije, dijelu Sjeverne Amerike te istočne Europe bit će vidljiva potpuna pomrčina Mjeseca, prenosi Hina.

Pomrčina će se u cijelosti, kao i njezine pojedine faze, "moći vidjeti od Azije do Australije", rekao je američki astronom Fred Espanak.

Na zapadu Sjeverne Amerike moći će se vidjeti dobar dio pomrčine prije nego Mjesec zađe. "U Europi i u Africi promatrači neće moći vidjeti prve faze pomrčine koje će se dogoditi prije izlaska Mjeseca", dodao je na NASA-inoj internetskoj stranici.

Faza totalne pomrčine vidjet će se samo na krajnjem istoku afričkog kontinenta, na Afričkom rogu i na obali Crvenoga mora.

Pomrčina Mjeseca moguća je samo u vrijeme uštapa.

Za vrijeme pomrčine Sunce, Zemlja i Mjesec su točno u ravnini, tako da do Mjeseca ne dopire direktna Sunčeva svjetlost jer je on u Zemljinoj sjeni.

Ipak Mjesec nikada ne prekriva potpuni mrak, već poprima crvenkastu boju, jer dio Sunčeve svjetlosti "zaobilaznim" putem dođe do Mjeseca. Crvena boja se kod pomrčine Mjeseca javlja iz sličnih razloga zbog kojih je i Sunce na zalazu crveno.

U subotu će "sjeverna polovica Mjeseca biti tamnija od južne, jer će ova biti u dubljoj sjeni", kazao je Espanak.

Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu sjenu u 13.45 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ta sjena čiji će obrisi biti jasno vidljivi golim okom pomicat će se po Mjesečevu disku sve dok ga potpuno ne prekrije od 16.06 do 15.57 sati. Pomrčina će zatim ponovo biti djelomična sve do 17.18 sati. Mjesec će još proći kroz Zemljinu stožastu polusjenu prije nego zablista punim sjajem.

U 2011. dogodit će se četiri djelomične pomrčine Sunca i dvije potpune pomrčine Mjeseca, među kojima i ova 10. prosinca, što je rijetka kombinacija koja će se dogoditi samo šest puta u 21. stoljeću.

Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca dogodit će se tek 15. travnja 2014.

07.12.2011. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh