« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
POKUSNI LET

NASA odobrila Space X-u spajanje s ISS-om

NASA-ini čelnici odobrili su privatnoj tvrtki Space X spajanje s Međunarodnom svemirskom postajom što bi moglo riješiti sve probleme s dostavom tereta nakon ukidanja space shuttle programa

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

NASA

,

Međunarodna svemirska postaja

,

Falcon 9

,

Space X

Prviatna tvrtka će obaviti pokusni let prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u veljači 2012. godine, objavila je američka svemirska agencija NASA, javlja Hina.

Space Exploration Technologies, ili SpaceX, namjerava raketom Falcon 9 lansirati teretnu kapsulu Dragon iz zrakoplovne baze Cape Canaveral 7. veljače. Probni let rakete i kapsule obavljen je u prosincu 2010. godine.

"SpaceX je postigla nevjerojatan napredak tijekom posljednjih mjeseci pripremajući Dragon za njegov let prema ISS-u", rekao je čelnik NASA-e William Gerstenmaier. "Očekujemo uspješnu misiju koja će otvoriti novo doba u dostavi tereta na međunarodni laboratorij u orbiti", dodao je.

Od povlačenja svemirskih raketoplana iz uporabe prošlog ljeta SAD se za dostavu tereta na ISS oslanja na partnerske zemlje poput Rusije. Kako bi potakla komercijalizaciju transporta u svemir NASA je angažirala SpaceX i tvrtku Orbital Sciences Corp. iz Virginije.

Orbital bi 2012. također trebao izvesti pokusni let svoje letjelice na ISS za koji se nadaju da će ostati operativan najmanje do 2020. godine.

10.12.2011. 09:38:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh