« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KEPLER

NASA-in teleskop snimio dva misterija u svemiru

Teleskop Kepler u potrazi je za planetama koje su po svojoj veličini slične Zemlji

(Wikipedia)
Više o

NASA

,

projekt Kepler

,

teleskop Kepler

,

novi planet

"Lovac novih planeta", odnosno teleskop Kepler snimio je dva objekta koji su prevrući da bi bili planeti i premali da bi bili zvijezde.

Teleskop, koji je lansiran u ožujku prošle godine, otkrio je tako dva misteriozna nebeska tijela koja kruže oko vlastitih zvijezda.

Bill Borucki iz NASA-e pojasnio je: "Ti objekti su za nekoliko tisuća stupnjeva topliji od središnje zvijezde koju okružuju pa ne vjerujemo da se radi o planetima."

"Svemir svaki put iznova pred nas stavlja izazove koje ne možemo pojmiti", dodao je Jon Morse, čelni astrofizičar američke svemirske organizacije.

Niti jedan od navedenih objekata ne uklapa se u dosad poznate opise nebeskih tijela pa ih je tako za sad nemoguće klasificirati. Radni naziv za njih glasi "hot companions" ili "vrući prijatelji".

Prema jednoj teoriji, objekti su tek rođeni planeti. Zna se, naime, da planeti u svom nastajanju imaju izuzetno visoke temperature pa se pretpostavlja da u tom slučaju imaju oko 200 milijuna godina. Prema drugoj teoriji, radi se o patuljastim zvijezdama koje propadaju.

Teleskop Kepler lansiran je kako bi pronašao planete slične Zemlji na kojima je moguć život i koje se nalaze u orbiti oko zvijezda. Usmjeren je na oko 100.000 zvijezda u galaksiji Mliječni put za koju znanstvenici vjeruju da bi mogla imati planete koje kruže u zoni pogodnoj za život.

"Ukoliko objekt kruži vrlo brzo to znači da je planet jako vruć", kazao je William Borucki i dodao: "Ako planet pak ima dug orbitalni period znači da je hladan i vjerojatno zamrznut zauvijek".

05.01.2010. 07:41:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    05.01.2010. 09:26
    zjev, naravno da ne možete pojmiti kada iz svoje krnje astrofizike izostavljate najbitniji element: elektricitet :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh