« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Nasa dozvala svoju letjelicu na Marsu

Ponovno u kontaktu s letjelicom Phoenix

Phoenix je malo duže odspavao
Phoenix je malo duže odspavao (Getty Images)
Više o

Mars

,

NASA

,

letjelica Phoenix

,

istraživanje svemira

Američka svemirska agencija NASA ponovno je u kontaktu sa svemirskom letjelicom Phoenix, koja istražuje uvjete na površini Marsa, nakon što je kontakt bio prekinut više od jednog dana, objavila je u petak NASA.

Phoenixovi dani na Marsu ipak su odbrojani, izjavili su voditelji misije.

Nedostatak sunčeve svjetlosti i oluja ugrozili su napajanje letjelice strujom. Phoenix nije reagirao na impulse "buđenja" sa zemlje, ali je letjelica Odyssey u utorak uhvatila njegov signal.

Phoenix je programiran da se automatski isključi kad počne gubiti energiju te da se ponovno sam uključi. Međutim, nakon što je reagirala na signal, letjelica je opet uključila modus "spavanja" koji traje 19 sati pri čemu se pune baterije.

Stručnjaci predviđaju da će Phoenix ostati u funkciji još nekoliko tjedana. "Znali smo da će doći do ovoga", izjavio je voditelj projekta Barry Goldstein iz NASA-e.

Phoenix je u svibnju sletio na Mars. Nakon tri prva mjeseca bio je stalno izložen suncu i skupljao sunčevu energiju, što mu je omogućavalo da vrši pokusna bušenja u tlu i skuplja komade leda za analizu.

NASA je produljila misiju nadajući se što većoj količini podataka s crvenog planeta dok Phoenix potpuno ne prestane s radom. (hina/metro-portal)

31.10.2008. 14:53:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh