« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Dijamant od 15 milijuna dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Wittelsbach

,

plavi dijamant

Plavi dijamant iz 17. stoljeća od 35.56 karata, dio miraza infantkinje Margarite Tereze prilikom zaruka za austrijskog cara Leopolda I., mogao bi na dražbi u prosincu doseći cijenu od 15 milijuna dolara.

Aukcijska kuća Christie's objavila je u utorak da će dijamant Wittelsbach ponuditi međunarodnom tržištu prvi put u posljednjih 80 godina. Prema Christie'su, španjolski kralj Filip IV. taj je dragocjeni kamen dao u miraz svojoj 15-godišnjoj kćeri prilikom zaruka za austrijskog cara.

Nakon princezine smrti 1673. godine, car Leopold zadržao je miraz i prenio ga u nasljedstvo svojim potomcima. Godine 1722. došao je u posjed kuće Wittelsbach i nakon prvog svjetskog rata bio je ponuđen na prodaju, također u Christies'u. No, tu je počela zavrzlama koja je trajala gotovo 80 godina.

Dijamant službeno nije prodan na aukciji, ali se nije niti vratio na svoje mjesto, već je navodno prodan na crno preko jednog minhenskog draguljara. Pojavio se na izložbi u Belgiji 1955. i ponovno nestao sa scene sve do 1962., kada ga je otkupio konzorcij draguljara iz Belgije i SAD, pa preprodao dvije godine kasnije.

Vjeruje se da je trenutno ponovno u vlasništvu privatnog kolekcionara iz Bavarske. (metro-portal)

03.11.2008. 21:18:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh