« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
ADVENT

Napravite svoj adventski vjenčić

Prva nedjelja Adventa je na vratima, a tamo bi trebao biti i adventski vjenčić koji možete napraviti sami

Napraviti svoj adventski vjenčić nije teško
Napraviti svoj adventski vjenčić nije teško (Suat Eman/Freedigitalphotos.net)
Više o

uradi sam

,

advent

,

adventski vjenčić

,

adventski vijenac

,

kako napraviti adventski vjenčić

Adventski vijenac na vratima kuće ili stana i na blagdanskom stolu uvodi nas polako u božićno raspoloženje, kada se kroz četiri nedjelje spremamo za blagdan Došašća. Bili religiozni ili ne, simboli Božića uvijek su dobrodošli, stoga evo par praktičnih savjeta kako napraviti adventske vjenčiće za vrata i stol.

Simbolika vjenčića seže u daleku povijest, kada se vjerovalo da adventski vijenac na ulaznim vratima štiti kuću od zlih duhova. Uobičajene boje su zelena i crvena - zelena boja vijenca simbolizira vječni život, a crvena predstavlja svečanost blagdana. Oblik vijenca treba podsjetiti na krunu od trnja koju su stavili Isusu na glavu.

Stoga, krenite u nabavku. Za izradu vjenčića potrebno je sljedeće:

- vijenac od slame ili pruća (može se nabaviti na svakoj tržnici u raznim promjerima, manji za vrata i veći za stol)
- čvršća žica - svaki hobby dućan ili prodavaonica alata, Bauhaus, Baumax i slično
- ukrasi - dozvolite si slobodu, mogu poslužiti ukrasi za božićnu jelku koje više ne trebate, šišarke bora, orasi i slično
- bobice, ukrasne grančice borovine
- zvijezda
- ukrasne trake - crvena, zlatna

Kad kupujete gotov vjenčić od slame ili pruća, razmislite želite li trajniji ukras koji ćete koristiti i sljedeće godine ili jednokratnu varijantu. Ako vjerujete u svoju kreativnost, odaberite vijenac od mahovine, koji izgleda sjajno ali traje samo jednu godinu, a ako niste sigurni u svoju volju za sljedeću godinu, odaberite slamu ili pruće. Možete se i sami potruditi i kupiti samo slamu ili pruće i smotati ih u veličini koja vam odgovara.

Za vjenčić koji ćete objesiti na ulazna vrata odaberite manji promjer, ukrasite ga po želji a ukrase pričvrstite žicom ili ljepilom. Ukrase možete pričvrstiti na crvenu traku kojom ćete omotati vjenčić, a od zlatne ukrasne trake napravite omču kojom ćete vjenčić objesiti na vrata.

Vijenac na stolu obično je veći i deblji, a glavni ukras na njemu su četiri svijeće koje se pale jedna po jedna svake nedjelje do Božića. Znači, potrebne su četiri svijeće, manje i deblje, koje se na vijenac mogu pričvrstiti pomoću žice, ljepila ili metalnih podložaka koje možete kupiti na tržnici.

Svijeće su također dio simbolike, pa se često odabiru tri ljubičaste i jedna ružičasta, gdje ljubičasta boja predstavlja pokoru, a ružičasta dolazak svjetla - Isusa. Vijenac se može ukrasiti kuglicama za bor, suhim cvijećem i figuricama anđela, a najvažnije je dobro pričvrstiti svijeće kako bi stajale uspravno dok gore i ne bi razlile vosak po cijelom vijencu.

Nakon što odlučite sami napraviti svoj vjenčić, uložite dodatni trud da ukrasi na njemu budu također vaši, na primjer obojite orahe i šišarke bora srebrnom ili zlatnom bojom, preradite malo ukrase za božićnu jelku koje više ne mislite koristiti i upotrijebite maštu kako bi bili zadovoljni rezultatom.

29.11.2014. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh