« Putovanja
objavljeno prije 9 godina
SAVJET

Napravite savršene kule od pijeska

Idealna mješavina vode i pijeska je 1:50, a dvorci i ostala čudesa najbolje se rade rukama

Ovako nešto i nije nemoguće napraviti
Ovako nešto i nije nemoguće napraviti (Arhiva)
Više o

kule od pijeska

,

igre na plaži

Pješčane plaže izvor su stalne zabave za djecu, bez obzira radi li se o brčkanju i igranju u plićaku ili malo ozbiljnijim stvarima poput izrade kula od pijeska. Ako mislite da se šalimo o ozbiljnosti, dovoljno je reći da su se tim poslom pozabavili fizičari Statističkog laboratorija ENS u Parizu.

Znanstvenici su došli do zaključka da je vode potrebno vrlo malo, samo jedna kantica na 50 kantica pijeska, i da se u tom slučaju između zrnaca pijeska stvaraju najčvršće veze koje omogućuju izgradnju stvarno veličanstvenih građevina.

Za one kojima je to samo igra, dovoljno je reći da idealnu mješavinu možete dobiti tako da dodajete malo po malo vode, sve dok puna šaka mokrog pijeska ne ostane zajedno kad prekinete stisak, a voda vam se ne cijedi kroz prste.

No, ono što je dosta bitno u cijeloj priči je alat. Nakon ispitivanja utvrđeno je da su ljudske ruke najbolji alat, a kantice i lopatice najbolje je ostaviti doma. Naime, lako je pijesak nabiti u kanticu, ali i sami ste sigurno iskusili probleme kad je okrenete, a ako koristite lopaticu za nabijanje, češće ćete napraviti problem nego lijepu građevinu.

Ipak, za normalnu ekipu svaka je plaža s pijeskom super, a i kule koje se naprave nisu loše.

03.08.2012. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh