« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
UŽITAK ZA NEPCE

Napravite sami finu domaću marmeladu

Svi se rado sjećamo bakine kuhinje i finih poslastica u kojima smo uživali kao djeca

Domaće je domaće
Domaće je domaće (Wikipedia)
Više o

naranče

,

recept

,

domaća marmelada

,

pekmez

,

džem

Premda su danas tvornički proizvodi poput Nutele zavladali nepcima potrošača, ipak ništa ne može zamijeniti čaroban okus prave domaće marmelade, pekmeza ili džema. Danas, baš kao i kod drugih ruralnih običaja, umjetnost pravljenja marmelade je pred rizikom zaborava. Mnoge mlađe žene pretpostavljaju kako je to previše teško i oduzima previše vremena, dok je u stvari vrlo ugodno i kreativno iskustvo - da ne spominjemo ekonomično.

Evo primjera kako napraviti ovaj namaz koji je nekad bio nezaobilazan dio doručka, uz čašu mlijeka naravno.

Marmelada od naranči

1. Naranče su najbolje za klasičnu, gorko-slatku marmeladu. Trebat ćete oko 1,5 kg naranči, plus sok od 2 limuna, 3 litre vode, te 3 kg šećera. Operite voće, narežite ga na polovice, te uklonite koštice. Trebat ćete ih kasnije za pektin.

2. Zatim iscijedite naranče, te sok i meso odložite u veliku posudu. Nakon toga nasjeckajte koru na željenu veličinu, preporuča se u trakice. Sada slijedi proces kuhanja.

3. Zagrijte sok te dodajte vodu. Generalno je pravilo da ide litra vode na pola kg voća, ukoliko kuhate u otvorenoj posudi. Ova tekućina treba ispariti na trećinu prije nego dodate šećer. Za to će vam trebati nekoliko sati. Također ćete trebati dodati koštice koje ćete prethodno zamotati u gazu.

4. Postoje brojni načini kako kuhati marmeladu, a možete i pomoću lonca na pritisak, koji ubrzava cijeli proces, premda je onda potrebna manja količina vode (pola litre na svaki kg voća). Jednom kada je kora mekana, a tekućina je isparila, snažnim pritiskom iscijedite pektin iz koštica u gazi.

5. Sada dodajete šećer. Neka smjesa lagano vrije sve dok se šećer ne rastopi. Ukoliko se to ne dogodi mogao bi se kasnije kristalizirati u staklenci, a to naravno ne želite. Kada više nema grudvica, pojačajte vatru. Želite da se sastojci povežu, a to se najbolje postiže vrenjem na 100 stupnjeva Celzijusa. Ovaj proces traje oko 20 minuta.

6.Jednom kada marmelada zavrije, testirajte gustoću. Uzmite u kuhaču malo smjese, te pustite neka kapa s ruba. Ukoliko je dovoljno kuhana, padat će u gustim kapima. Kada je smjesa gotova, uklonite je s vatre te dodajte malu žlicu maslaca. Lagano promješajte. Sipajte u sterilizirane staklenke do vrha kako bi istisnuli sav zrak. Kada se ohladi obilježite naljepnicom s vrstom marmelade i datumom proizvodnje.

I vaša domaća marmelada je spremna za konzumaciju. Uživajte.

15.09.2012. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh