« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IMAO JE VIZU

Napadač na zrakoplov prošao provjere u Nigeriji i Nizozemskoj

Abdulmutallab se uredno prijavio za let i prošao kroz detektor, a imao je američku vizu za više ulazaka u SAD

(Getty Images)
Više o

Delta Air Lines

,

teroristički napad

,

zrakoplov

,

Umar Farouk Abdulmutallab

,

253 Northwest

Nigerijac koji je pokušao dići u zrak američki putnički zrakoplov prošao je uobičajenu sigurnosnu provjeru kada se u Nigeriji ukrcao u zrakoplov i imao je odgovarajući američku vizu izdanu u Londonu, izjavio je u nedjelju visoki nigerijski dužnosnik.

Umar Farouk Abdulmutallab (23) optužen je u subotu za pokušaj napada na let 253 Northwest Airlinesa, zrakoplov Airbus 330 u vlasništvu kompanije Delta, dok se na Badnjak s gotovo 300 putnika i članova posade približavao Detroitu na letu iz Amsterdama.

Optuženi je na put krenuo iz nigerijskog trgovačkog središta Lagosa gdje se ukrcao na KLM-ov let za Amsterdam u čijoj je zračnoj luci Schiphol još jednom prošao sigurnosni pregled, objavila je nizozemska protuobavještajna služba NCTb.

SAD je od zračnih luka i prijevoznika diljem svijeta zatražio da pooštre sigurnosne mjere nakon neuspjelog napada koji je otvorio pitanje kako je Abdulmutallab mogao unijeti eksplozivne materijale u zrakoplov uz sve opsežne mjere sigurnosti koje su uvedene nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Čelnik nigerijske Uprave za civilno zrakoplovstvo Harold Demuren rekao je da se Abdulmutallab uredno prijavio za let i prošao kroz detektor te da nije imao prtljagu, osim ručne torbe.

Dodao je da je imao američku vizu za više ulazaka u SAD, izdanu u Londonu 16. lipnja 2008. koja je trebala isteći u lipnju 2010.

Kako prenosi britanski Sunday Times, sinu uglednog nigerijskog bankara odbijena je viza za ulazak u Veliku Britaniju u svibnju ove godine kada se htio prijaviti na tečaj na izmišljenom koledžu. (hina/metro-portal)

27.12.2009. 16:43:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh