« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PRIRODNO JE IPAK PRIRODNO

Namirnice za ljepotu s dvostrukim učinkom

Upute za upotrebu ne mogu biti lakše: dio namirnica pojedite, a dio aplicirajte na kožu

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

njega kože

,

ljepota

,

njega kose

,

zdrava koža

Većina ljudi nije ni svjesna da su kozmetički preparati samo mali dio jednadžbe za održavanje zdravlja kože, a time i njene ljepote. Najveći dio formule čini zdrava i uravnotežena prehrana. Istraživanje njemačkih znanstvenika prije par godina pokazalo je da zdrava prehrana, koja se bazira na voću i povrću, kožu čini mlađom. Razlog je vrlo jednostavan. Koža iz hrane dobiva esencijalne vitamine, minerale i antioksidanse koji ju štite od štetnog djelovanja toksina, atmosferskog zagađenja i stresa.

Namirnice koje ćemo vam prezentirati imaju dvojaki efekt - konzumacijom opskrbljuju organizam esencijalnim vitaminima i mineralima, a pretvaranjem u pakung ili masku hidratiziraju hrane i njeguju tijelo izvana.

Avokado

Pojedite ga: Po pitanju namirnica za ljepotu avokado je pravi "car". Bogat je antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama koje čine kožu mekom i nježnom. Masne kiseline iz avokada stvaraju zaštitni sloj oko stanica kože i tako sprječavaju gubitak tekućine. Avokado možete jesti kao jabuku, piti kao frape ili ga dodati salatama.

Aplicirajte ga: Da maska od avokada može usporiti starenje kože pokazala je studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research 2006. godine. Znanstvenici su uočili da mazanje kože s avokadovim uljem stimulira proizvodnju kolagena i elastina. Pomiješajte pasirani zreli avokado s 60 mililitara kiselog vrhnja, mliječna kiselina pomoći će u odstranjivanju mrtvih stanica kože, te smjesu nanesite na lice i pustite da djeluje 10 minuta.

Čaj

Popijte ga: Sve vrste čaja sadrže za kožu korisne antioksidanse, no zeleni i bijeli su najbogatiji. Oni imaju duplo više antioksidansa nego crni čaj, te sadrže polifenol epigalokatehin galat (EGCG) koji štiti kožu od štetnog djelovanja Sunca i atmosferskog zagađenja.

Aplicirajte ga: Ako želite povratiti sjaj kose, bez obzira da li je obojana ili prirodne boje, čaj je idealno rješenje. Kamilica je idealna za zlatnu kosu plavuša, crni čaj je savršen za brinete, a čaj od šumskog voća je kao stvoren za na crvenkastosmeđu ili crvenu kosu. Pripremite oko dva decilitra čaja, pustite ga da se ohladi, a potom ga rukama utrljajte u kosu. Stavite kapu za tuširanje i čekajte od 15 do 30 minuta. Nakon toga isperite kosu.

Bademi

Pojedite ih: Bademi su bogati enzimom katalazom koji sprječava nakupljanje vodikovog peroksida u korijenju kose, a to može spriječiti nastajanje sijedih. Kako ćete jesti bademe apsolutno je svejedno. Možete ih jesti kao kikiriki, u kolačima ili dodavati u smjesu za pohanje.

Aplicirajte ih: Bademi su idealni za piling tijela. Napravite smjesu od oko 6 grama fino samljevenih badema i oko 30 mililitara kokosovog ulja (miješajte dok se smjesa ne pretvori u jednoličnu pastu). Piling koristite dok ste pod tušem.

Kakao

Jedite ga: Tamna čokolada, s više od 70 posto kakaa, bogata je snažnim antioksidansima koji ne samo da štite srce i krvne žile već čuvaju zdravlje kože. Flavanoidi iz kakaa štite stanice kože od razornih sunčevih zraka. Upute kako da jedete čokoladu stvarno nisu potrebne, no imajte na umu da ne pretjerujete.

Aplicirajte ga: Kako bi maksimalno iskoristili blagotvorna svojstva kakaa spravite si pravu čokoladnu kupku. Priprava ne može biti jednostavnija: kadu napunite toplom vodom te u nju istresite 8 grama mlijeka u prahu te 3 grama nezaslađenog kakao praha. Smjesa će hidratizirati i obnoviti suhu kožu.

Jogurt

Pijte ga: Kalcij i fosfor iz jogurta štite zubnu caklinu i sprječavaju nastajanje karijesa. Također, jogurt je bogat bjelančevinama koje su esencijalne za proizvodnju kolagena koji daje koži mladenački izgled. Jogurt možete piti prije spavanja ili ga koristiti kao dresing, preljev za salate.

Aplicirajte ga: Jogurt sadrži mliječne i alfa-hidroksi kiseline koje su savršene za uklanjanje mrtvih stanica kože te otvaranje i čišćenje začepljenih pora. Nanesite tanki sloj punomasnog jogurta na lice i ostavite ga da djeluje 10 minuta, a nakon toga isperite kožu. Također, od jogurta možete napraviti hranjivi pakung za kosu: 120 mililitara jogurta pomiješajte s tri jušne žlice meda i jednim žutanjkom. Smjesu nanesite na kosu, stavite kapu za tuširanje, a nakon 15 minuta operite kosu.

Kava

Pijte ju: Kava je poznati stimulans, a isti efekt ima i na kožu. Antioksidansi iz kave štite kožu od štetnog djelovanja Sunca, te sprječavaju razgradnju kolagena i elastina zbog koje nastaju bore i koža postaje mlohava. No nemojte pretjerivati s kavom jer u većim količinama može isušiti kožu.     

Aplicirajte ju: Kofein iz kave može, zbog svojih diuretičkih svojstava, izvući vlagu iz kože stoga je idealan za smanjivanje podočnjaka, a često se koristi u anticelulitnim kremama jer privremeno kožu čini glatkom. Talog, odnosno soc, nemojte bacati nego ga iskoristite za masažu dijelova tijela, guze i bedara, na kojima je celulit najčešći neželjeni gost. Ako želite naglasiti svoju smeđu kosu, skuhajte jaku kavu, pustite ju da se ohladi, te ju nanesite na našamponiranu kosu. Stavite kapu za tuširanje i pustite da kofein iz kave djeluje nekoliko minuta. Na kraju tuširanja isperite kosu i nanesite regenerator.

01.05.2012. 08:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh