« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Zbogom, kilogrami

Namirnice koje suzbijaju apetit

Bez obzira na vježbanje i dodatke prehrani, svi i dalje tražimo čarobne namirnice koje će nam pomoći da se riješimo kilograma.

Pazite li što jedete?
Pazite li što jedete? (Arhiva)
Više o

namirnice

,

suzbijanje apetita

Ni jedna namirnica sama po sebi ne može izvoditi čuda, no ima ih nekoliko koje mogu pripomoći kontroliranju gladi, a pritom će pridonijeti i zdravom dozom vitamina, te su i potpuno prirodne.

Grčki i islandski jogurt

Oba su čvrsta, gušća, kremastija i bogatija proteinima od običnih tekućih jogurta zbog čega su savršeni za konzumiranje između obroka i suzbijanje apetita.

Ostala hrana s tako velikim postotkom proteina je sveži sir, mlijeko, jaja, riba, pileće mesp, maslac od kikirikija, leća i soja.

Avocado

Možda već znate da je avokado bogati izvor zdravih masti i oleinske kiseline, a s 9 kalorija po gramu dodatno pridodaje osjećaju sitosti. Oleinske kiseline također se mogu pronaći u maslinovom i ulju uljane repice, jedna je studija pokazala da osobe su koje su konzumirale veće količine spomenutih namirnica, tvrdile da osjećaju manju glad, a i smanjila im se potreba za vaćom količinom kalorija pri sljedećem obroku.

Čili papričice

Kapsaicin je sastojak koji ih čini ljutima, a pripomaže i otapanju kalorija, što znači da je prijatelj vitke linije. Dodajući ga jelima, možete smanjiti potrebu za ukupnim unosom kalorija po obroku.

Juha

Ako se jede prije glavnog jela, umanjuje glad, pripomaže osjećaju sitosti i smanjuje potrebu za kalorijama. Zahvaljujući tome što se bazira na vodi, sadrži malo kalorija, a to znači da možemo pojesti veću količinu i osjećati se siti, umjesto da unosimo velike porcije neke druge vrste hrane bogate ugljikohidratima. 
No nisu sve juhe iste. Ako želite one s minimalnim brojem kalorija, trebali biste spremati pileću juhu, juhu od crvene leće i juhu od krastavca.

Salata od povrća

Slično kao i s juhama, ako pojedete salatu prije glavnog obroka, osjećat ćete veću sitost. Ako pojedete tanjur salate prije tjestenine, pojest ćete 12% kalorija manje nego da ste preskočili salatu. Namirnice poput zelene salate, krastavaca i rajčice sadrže veliki udio vode što doprinosi sitosti. Trebalo bi se prtom svesti na minimum i preljeve za salatu, čak i one s manjim udjelom masti, jer on i dalje sadrži kalorije koje pokušavate izbjeći.

 

Piše: Andrea Holi
31.07.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh