« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
SAVJETI

Namirnice koje nas ubijaju

Ako želite ostati zdravi, ne biste trebali konzumirati više od šest žličica dodanog šećera dnevno

Koliko smo vam puta rekli da ne jedete šećer?
Koliko smo vam puta rekli da ne jedete šećer? (Arhiva)
Više o

hrana

,

dijabetes

,

depresija

,

namirnice

Taman ste se dobro najeli, nakon ručka ide kavica i - nešto slatko, tek toliko... što, naravno, obično završi s više komada kolača ili sličnih delicija takve vrste. E pa, što da vam kažemo, nije vam to bilo baš jako pametno...

Naime, zZnanstvenici iz SAD-a i Kine promatrali su koliko "slobodni šećeri" u hrani i pićima (monosaharidi poput glukoze i fruktoze) utječu na 83 zdravstvena ishoda.

Otkrili su da prevelika konzumacija povećava rizik od 45 negativna zdravstvena ishoda, uključujući astmu, dijabetes, pretilost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt, prenosi Mirror.

Utvrđeno je da je posebno snažno s visokim unosom šećera bila povezana depresija, a značajno su povećani i rizici od visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara.

Jako je zabrinjavajuće što veliki unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i gušterače.

Zaključeno je da bi "slobodni šećeri" trebali biti ograničeni na oko šest žličica dnevno, a preporučeno je ograničavanje pića zaslađenih šećerom na jedno tjedno.

"Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno", kazao je autor Liangren Liu, izvanredni profesor u West China Hospital.

Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju negativan učinak na naše zdravlje i dolaze s dodatnim hranjivim tvarima poput vlakana.

09.04.2023. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh