Namirnice koje će nas ugrijati zimi
Plodovi koji rastu sporije obično su topliji nego oni koji rastu brže, pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove
Zimske hladnoće obično odbijamo toplom odjećom, no znate li da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju pa čak i raspoloženje?
Primjerice, dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, potiče lučenje kemijskog spoja pod nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje. Pojedete li juhu obogaćenu chillijem, primijetit ćete da se pojačano znojite, što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.
Zanimljiv podatak je taj da su plodovi koji rastu sporije obično topliji nego oni koji rastu brže pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove (peršin, celer, mrkva).
Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također pomažu pri niskim temperaturama, a tu su nam naravno i krumpir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca te su se pokazale poprilično ljekovitima.
Prema kineskim taoistima, zima predstavlja prijelaz iz aktivnog stanja u stanje čuvanja, nadoknađivanja i obnavljanja.
Stoga, osim namirnica koje zagrijavaju, preporučljivo je konzumirati i one koje će na brz i adekvatan način mineralizirati naš organizam te mu povratiti izgubljenu snagu. Idealnu namirnicu za ovu svrhu predstavljaju apsolutno svi orašasti plodovi.
Orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama.
Češnjak - s razlogom zvan super namirnicom jer sadrži 200tinjak aktivnih tvari - češnjak je bogat eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina.
Kupus - ono po čemu je kupus karakterističan je velika količina vitamina C kojeg sadrži čak duplo više nego naranča. Zato je omiljeno jelo u juhama, varivima i novogodišnjim jelima kao kiseli kupus kada pomaže bržoj detoksikaciji organizma. Ujedno je i odlična preventiva tijekom sezone gripe jer je bogat i vitaminima C, K, B6 i A.
Stoga, osim kape, šala i rukavica, pripazite i što vam je u tanjuru.
Novi komentar