« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
KUĆNI PRITVOR

Nakon više od 20 godina Suu Kyi preuzima Nobela za mir

Čelnica burmanske oporbe Aung San Suu Kyi održat će u gradskoj vijećnici u Oslu i prigodan govor, koji je u njezino ime prije dvadeset godina izrekao njezin sin Alexander Aris

Fotografija vijesti
Više o

Burma

,

Aung San Suu Kyi

,

Nobelova nagrada za mir

,

kućni pritvor

Čelnica burmanske oporbe Aung San Suu Kyi preuzet će 16. lipnja u Oslu Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodijeljena 1991., a koju dosad nije mogla primiti zbog boravka u pritvoru, priopćio je norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade u ponedjeljak, javlja Hina.

Šezdesetšestogodišnja Suu Kyi održat će u gradskoj vijećnici u Oslu i prigodan govor, koji je u njezino ime prije dvadeset godina izrekao njezin sin Alexander Aris.

Prigodom tog prvog putovanja izvan domovine u zadnjih dvadeset godina, Suu Kyi će posjetiti i Veliku Britaniju, gdje će se obratiti zastupnicima obaju domova britanskog parlamenta.

Britanski premijer David Cameron pozvao je mianmarsku prodemokratsku čelnicu da posjeti London kada je u travnju boravio u Mianmaru. Suu Kyi treba u Veliku Britaniju stići 18. lipnja, gdje će primiti počasni doktorat Oxfordskog sveučilišta, gdje je studirala 1960-ih.

Suu Kyi, koja je u zadnje 24 godine najveći dio vremena provela u kućnom pritvoru, podnijela je zahtjev za izdavanje putovnice odmah nakon povijesnih izbora za mianmarski parlament 1. travnja.

21.05.2012. 16:25:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh