« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
SMANJENJE PLAĆA

Štrajk upozorenja državnih službenika u BiH

Sindikati državnih službenika u Bosni i Hercegovini najavili su ako vlada ne odustane od smanjivanja plaća za 4,5 posto da će uslijediti generalni štrajk i masovno okupljanje na ulicama

Fotografija vijesti
Više o

Bosna i Hercegovina

,

generalni štrajk

,

smanjenje plaća

,

štrajk državnih službi

Zaposleni u državnom službama u Bosni i Hercegovini stupili su u ponedeljak u štrajk upozorenja prosvjedujući na taj način zbog najavljenog smanjenja plaća, potvrdio je Jure Bilić, predsjednik udruge koja okuplja više od trideset sindikalnih podružnica u različitim tijelima državne vlasti uključujući tu i policijske agencije, javlja Hina.

Bilić je pojasnio kako će se štrajk upozorenja za sada provoditi kroz jednosatne prekide rada u polovici državnih agencija do kraja tjedna.

"Ne bude li odgovora na naše zahtjeve slijedit će generalni štrajk, a nakon toga i masovno okupljanje na ulicama", kazao je Bilić lokalnim medijima.

Zahtjevi sindikata državnih službenika su da Vijeće ministara BiH odustane od najavljenog smanjenja plaća za 4,5 posto, odnosno da parlament BiH odbije prijedlog proračuna koji radi nužnih ušteda podrazumijeva takvo smanjenje primanja.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković je komentirajući početak štrajka novinarima kazao kako je uvjeren da predviđeni proračun u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) može podmiriti potrebe BiH, a da se svi u državi moraju ponašati sukladno realnom stanju.

"Svi oni koji smatraju da ovaj proračun nije dobar za BiH nemaju jake argumente za takvo stajalište i rade protiv BiH", ustvrdio je Živković.

Najavio je kako će, bez obzira na protivljenja koja se pojavljuju, BiH do kraja ovog tjedna dobiti proračun za 2012. godinu u obliku kakvoga je predložilo Vijeće ministara.

"Nakon toga ćemo vidjeti hoće li u vladajućoj većini biti pet ili šest političkih stranaka", kazao je Živković.

O proračunu bi u četvrtak Zastupnički dom parlamenta BiH trebao raspravljati u drugom čitanju, a Stranka demokratske akcije (SDA), iako je članica šestočlane vladajuće koalicije, najavila je kako će njeni zastupnici ponovno, kao i u prvom čitanju, glasovati protiv.

U SDA drže kako predloženi proračun nije dostatan za funkcioniranje državnih institucija.

21.05.2012. 15:33:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh