« Sport
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
suradnja

Nakon Hrvatske i Srbija organizira Sportske igre mladih

Boris Tadić pozitivno o sportskoj manifestaciji koja ima za cilj zbližavanje mladih s područja bivše SFRJ i šire.

Sportske igre mladih 2008. godine
Sportske igre mladih 2008. godine (foto: Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

kultura

,

sportske igre mladih

,

druženje kroz sport

,

sportska manifestacija

,

pokroviteljstvo predsjednika srbije

,

pokroviteljstvo premijera Ive Sanadera

,

sport

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u ponedjeljak je primio izaslanstvo Sportskih igara mladih predvođeno predsjednikom Organizacijskog odbora Zdravkom Marićem, a nakon razgovora o širenju projekta Sportskih igara mladih na Srbiju, Tadić je prihvatio pokroviteljstvo nad održavanjem te sportske manifestacije u Srbiji planiranom za 2010. godinu.

Obraćajući se nakon sastanka, na tiskovnoj konferenciji u zgradi predsjedništva Tadić je ocijenio da su veoma važne regionalne akcije koje povezuju ljude vezano uz različite teme jer "imamo dovoljno zatrovane živote i dovoljno tragičnih iskustava iz neposredne prošlosti, tako da je svaka ovakva akcija više nego ljekovita".

Tadić je naglasio da će regionalizacija ove manifestacije u cilju razvoja prijateljstva među djecom iz zemalja u regiji iznimno koristiti mladima i pružiti im priliku upoznati bliske kulture susjednih zemalja i izgraditi mostove prijateljstva.

"Moramo se još dogovoriti tko će biti partner manifestaciji u Srbiji, ali će se država svakako pitati za sredstva neophodna u realizaciji. Ovo nije samo sportska, već i socijalna, kulturna, zdravstvena akcija i ideja iza koje su stale brojne međunarodne institucije", kazao je Tadić te najavio mogućnost da o financijskoj potpori porazgovara i sa povjerenikom za proširenje EU Olli Rehnom, koji je također jedan od pokrovitelja manifestacije.

Predsjednik Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić kazao je da se planom predviđa da 2010. godine igre budu održane u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj i još nekim zemljama, i najavio da će u narednom periodu o pokroviteljstvu razgovarati sa visokim dužnosnicima Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

"Ja se stvarno nadam da će se ta djeca ugodno zabavljati i družiti. U izradi smo projekta, po istom principu po kojem se igre održavaju u Hrvatskoj, sada i za Srbiju. Igrati će se u svim općinskim središtima i pravo nastupa imat će svako dijete, odabrat ćemo grad koji će biti finalist svake zemlje u regiji i onda će pobjednici - prve tri ekipe dolaziti na finale u Splitu. Planiramo u 2010. godine, u tijeku turističke sezone, napraviti finale koje će, u roku od pet dana, obuhvatiti oko 500 djece iz svake zemlje", objasnio je Marić.

Sportske igre organizirane u Hrvatskoj okupile su više od 40 000 djece u druženju kroz 10 sportova te su dobile same pohvale međunarodnih organizacija.

Sportske igre mladih su u 2008. godini, uz pokroviteljstvo predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera, Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske nogometne federacije, u druženju i natjecanju u deset sportova okupile više od 40 tisuća djece, a sudionici "Međunarodnih dana" - pilot projekta buduće regionalizacije igara bili su djeca i mladi iz zemalja regije i Češke.

Sportske igre mladih stekle su potporu mnogih međunarodnih organizacija, među kojima su UEFA, FIBA, ITF, FIFA, Međunarodni olimpijski odbor, engleska Premier liga, uglednih pojedinaca iz športskog, javnog i političkog života u Hrvatskoj i inozemstvu, te sada kreću s širenjem na zemlje regije. (hina/metro-portal)

16.03.2009. 17:41:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh