« Sport
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NEVIĐENA ZAVJERA

Nogometni bojkot Čateža je politički motiviran

Slovenski tisak odmah je zbrojio dva i dva i došao do zapanjujućih zaključaka.

Trening u Čatežu
Trening u Čatežu (Drago Sopta, CROPIX)
Više o

Slaven Bilić

,

Slovenija

,

nogometna reprezentacija

,

HNS

,

Vlatko Marković

,

Čatež

,

slovensko hrvatski odnosi

,

Ivan Molan

,

Brežice

Je li odluka da se hrvatski nogometni reprezentativci pred utakmicu s Andorom pripremaju u Rovinju, a ne u svojoj dugogodišnjoj bazi u slovenskom Čatežu, ipak politički motivirana i kao takva sindrom narušenih odnosa nastalih blokadom hrvatskih pristupnih pregovora tema je kojom se u petak opširno bavi slovenski tisak.

Mariborski dnevni list "Večer" tako tvrdi da je odluci HNS-a kumovao "politički pritisak" i da nije riječ samo o poslovnoj odluci donesenoj zbog važnog sponzora "vatrenih". List se čak poziva na neimenovani izvor u reprezentaciji i tvrdi da je izbornik Slaven Bilić bio protiv promjene lokacije za pripreme, no da bi predsjednik HNS-a Vlatko Marković "teško preživio" na svom položaju da nije pristao na izbor Rovinja iako sam tvrdi da političkih pritisaka nije bilo.

"Teško mogu ocijeniti je li ta odluka poslovna ili politička, a isto tako ne znamo znače li pripreme u Rovinju to da kod nas više nećemo gledati vatrene", izjavio je za ljubljanski "Žurnal" gradonačelnik Brežica Ivan Molan, inače član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšega premijera Janeza Janše.

Čelnika slovenskog gradića nedaleko Zagreba, gdje se hrvatska reprezentacija niz godina pripremala koristeći na komercijalnoj osnovi tamošnje nogometno igralište, vjeruje da nije riječ o konačnoj odluci. No, direktor brežičkog Zavoda za šport Ciril Kolešnik navodi da je i gradonačelnik štedio gdje ne treba, te da je jedan od krivaca za situaciju koju sada neki mediji žele proglasiti politički motiviranim sportskim bojkotom.

"Mislim da treba smiriti emocije. HNS je odustao od dosadašnje baze jer je jedan od glavnih sponzora hrvatske reprezentacije iz Rovinja, a naše igralište nije na europskoj razini. Imali smo planove, ali gradonačelnik nije dao novce da obnovimo teren kako bi odgovarao potrebama sedme reprezentacije svijeta", naveo je Kolešnik u razgovoru za "Žurnal".

"Nije to bio tako velik prihod. S HNS-om nismo imali dugoročni ugovor nego smo sve dogovarali s povjerenjem i stiskom ruke. No, Brežice su preko hrvatske nogometne reprezentacije stekle neprocjenjive poslovne reference, a tu priliku Molan nije znao shvatiti", rekao je Kolešnik, pojašnjavajući da općina nije htjela pomoći u obnovi travnjaka i postavljanju reflektora, kako bi se treninzi mogli odvijati i noću. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 14:24:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh